Tekst objavljen: 28.08.2014 14:53        


Svaki ček koji je pravilno izdat od strane banke na vaše ime ima serijski broj čeka i vaš broj tekućeg računa. Uz čekove dobijate i tzv.karticu čekova, u kojoj su upisani serijski brojevi izdatih čekova.

Tri pravila za pametno korišćenje čekova, zapamtite ih

Ova kartica postoji rade naše adekvatne evidencije potrošnje čekova i to tako što pored svakog serijskog broja čeka upisujemo datum dospeća čeka, kao i na koji iznos smo ček izdali.

Pravilo broj 1 – Obavezno vođenje evidencije o izdatim čekovima, datumima dopeća čekova i iznosa

Iako mnogi od nas u brzini ispisivanja čekova u nekom od megamarketa vrlo često zaborave da u karticu upišu datum dospeća čeka, to je jedna od najbitnih stavki oko kojih treba voditi računa kada plaćamo čekovima.

Vođenjem evidencije o izdavanju čekova i datumima kada će čekovi doći na naplatu, zapravo vodimo računa o sosptvenom budžetu.

Neretko se dešava da čekove kojima smo platili hranu sa odloženim dospećem od 6 meseci potpuno zaboravimo, a onda kada stignu na naplatu doživimo šok. Jer na taj novac smo u tom momentu računali.

Pravilo broj 2 – Ne unovčavajte čekove da biste došli do keša

Bez obzira na to što svako od nas ima makar jednog poznanika koji može da mu sredi unovčavanje čekova uz obećanje da će čekovi biti pušteni na realizaciju tek za par meseci, to je u praksi dokazano loša ideja.



Naime, ukoliko dajete čekove nekome radi unovčavanja, dajete ih popunjene samo sa novčanim iznosom i neizostavno, vašim potpisom i podacima iz lične karte, ali ne i datum dospeća čeka.

Jer u većini slučajeva isti ti čekovi koje ste nekom dali na unovčavanje su već posle mesec dana svi odjednom došli na naplatu, što je rezultiralo time da ste završili u nedozvoljenom minusu.

Pravilo broj 3 – Ne kupujte hranu i kućne potrepštine na odloženo plaćanje duže od mesec dana

Koliko god da su nam novčanici istanjeni i hrana sve skuplja, upravo kupovina hrane i kućnih potrepština na odloženo plaćanje duže od mesec dana će dodatno samo opteretiti naš kućni budžet.

Koliko god zvučalo privlačno i opuštajaće za naš novčanik da kupujemo čak i hranu na odloženo plaćanje do 360 dana, treba imati u vidu da je to potencijalna zamka iz koje ćemo teško izaći ako u nju jednom upadnemo.

Kupovinu osnovnih životnih namirnica treba obavljati planski i u skladu sa raspoloživim mesečnim budžetom, a čekove koristiti za veće kupovine (npr. sezonska kupovina garderobe i obuće ili bela tehnika) gde je plaćanje na rate bez kamate svakako prednost.

U suprotnom, naći ćemo se u situaciji da u martu 2015. godine plaćamo mleko koji smo danas popili.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke banke čekovi ček promet čekovima poček kupovina čekovima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana