Tekst objavljen: 20.10.2023 14:35        


U svetlu nedavnih najava iz Evropske unije

Šta banka mora da vam kaže pre nego što vam odobri neki kreditni proizvod?


Finansijski ekspert Vladimir Vasić objašnjava da je Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga jasno definisao prava i obaveze banke i korisnika u Srbiji i danema bojazni da su nove promene EU "udar po džepu" za naše građane.

- Građane pre svega trebaju biti informisani. Dozvoljeni minus je kao neka "rezerva", drugo je što mi nemamo naviku da na to tako gledamo, već kao sredstvo plaćanja. Dešava se da se zadužimo u visini cele plate i dođemo onda do velike kamate. Apelujem da se dozvoljeni minus koristi u što kraćem roku i u što nižim ciframa - kaže Vasić.

"Efektivna kamatna stopa je važna"

Vasić ističe da jejako bitno za naše uslove u Srbijito što je Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga jasno definisao prava i obaveze banke i korisnika.

- Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, sad ovako zvuči dugačko i rogobatno, jeste definisao prava i obaveze jedne i druge strane i zapravota informisanost je jako bitna. Mi kada ulazimo u banku, banka je dužna da vam da ponudu i vi sa tom ponudom idete u drugu banku, poredite, gledate šta vam je potrebno i šta je povoljnije. Ono što je isto za građane jako bitno je ta tzv. efektivna kamatna stopa - kaže finansijski ekspert Vasić.

Objašnjava išta je to efektivna kamatna stopa:

- Koliko je to mene stvarno košta, da li je samo kamata trošak ili postoji još neki drugi trošak i on se izražava kroz tu efektivnu kamatnu stopu. Tako da je savet,uvek pogledajte na toj ponudi kolika je efektivna kamatna stopa. I banka je dužna uvek da prezentuje to. Tako, vi bar da dobijete ponudu, pogledajte, nemojte da žurite. Uvek je savet svim građanima, planirajte vaše budžete, planirajte vaše obaveze, jednom godišnje, mesečno. Nemojte da jurite, jer kada jurite, onda žurite, a kada žurite, onda možete napraviti grešku. I upravo je to savet, pročitajte ponudu, banka je dužna da vam da ponudu - kaže Vasić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Banka vam ne može povećati limit dok ne date saglasnost za to"

Ističe i da su pravila koja postavlja EU već postoje kod nas i da nam banka ne može povećati limit dok ne damo saglasnost.

-Ovo što se dešava u EU, pa manje-više to je kod nas ugrađeno, ovo je Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Ovde, naravno,ne može vam banka povećati limit dok vi za to ne date saglasnost. Banka proverava i vašu kreditnu sposobnost, kako ste izmirivali vaše obaveze, da li ste redovno izmirivali i tako dalje. Ima tu više elemenata i sa strane banaka da bi ona ušla u taj postupak.

Elektronsko bankarstvo

- Što se tiče tih usluga,to je ogromna investicija koje banka ulaže kako bi naši podaci ostali sigurni. Telefon je tu uvek sa nama i vi faktički imate "banku u džepu". Ako želite servis, taj servis mora da se plati. Mnogo je jednostavnija procedura nego sa priznanicama, i jeftinija. Mislim da trenutno imamo oko četiri miliona korisnika mobilnog bankarstva, to je trend koji raste. Najveći pik bio je tokom korone - rekao je Vasić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke u srbiji dozvoljeni minus kreditni proizvodi prava klijenta banke vladimir vasić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana