Tekst objavljen: 29.07.2022 16:55        


Industrija građevinarstva, bitan je faktor u ekonomiji svake zemlje, te sa svakom kapitalnom investicijom, država može da se nada i dugoročnom profitu. Međutim, neki projekti su toliko veliki i složeni, da po završetku postaju slavni i na globalnom nivou, kao čuda arhitekture i podvig čoveka

Ovo su projekti koji će obeležiti budućnost građevinske industrije


U ovom trenutku na globalnom nivou, radi se na realizaciji projekata koji će promeniti sliku sveta kakvu danas poznajemo. Bilo da se radi o aerodromima, čitavim gradovima, liniji železnice novije generacije, sistemima za dopremanje vode, putevima, mostovima ili aerodromima, građevine zbog novca koji je uložen u njih, arhitekture, te i masivnosti, samo podižu lestvicu više u građevinarstvu.

U ovom tekstu, pripremili smo vam pet svetskih građevina na kojima se izvode radovi.

San Francisko "Super brzi voz"

Iako su godinama odolevali modernizaciji železnice, američki neimari unutar države Kalifornija su 2015. godine započeli gradnju pruge duge 560 kilometara, po kojoj će saobraćati superbrzi vozovi brzinom od 320 kilometara na čas, a koji će biti na električni pogon. Ono što je bitno, jeste činjenica da će sva energija za kretanje dolaziti iz obnovljivih resursa.

Projektom je predviđeno da se na ovaj način spoji osam od deset najvećih gradova unutar ove američke države i saobraćaće od San Dijega na jugu do San Franciska na severu. Predviđeni datum završetka projekta, bio je označen kao 2029. godina, ali će pandemija korona virusa, nesumnjivo uticati na tempo izgradnje.

Projekat ima dve planirane faze: Faza 1 će povezati Los Anđeles sa San Franciskom, dok će faza 2 će proširiti veze sa San Diegom i obližnjim Sakramentom.

London - "Krosrejl"

Najveći projekat te vrste na tlu Evrope, izgradnja podzemne železnice Krosrejl, bliži se kraju nakon 13 godina gradnje, te se svi nadaju da će prva putnička linija biti puštena u promet već sledeće godine. Pruga dugačka 118 kilometara, povezivaće 40 stanica, a kako se navodi, u planu je da će u jednom satu sobraćati po 24 voza u oba pravca, što će u mnogome poboljšati brzinu i kvalitet transporta putnika.

Korona je i ovde usporila završne radove, nažalost, ali se 2022. spominje kao završna godina izgradnje i puštanja u promet saobraćaja.

Čitav projekat se procenjuje na nešto više od 23 milijarde dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dubai "Dubailend"

Kada se 2025. godine bude završio (ako ne dođe do probijanja rokova zabavni park "Dubailend" u Dubaiju, biće i zvanično najveća turistička atrakcija tog tipa i preskočiće trenutno najveći projekat ovoga tipa "Diznilend" na Floridi.

Nalazi se pored puta "Emirati" na 25 minuta od aerodroma i na oko sat vremena vožnje od grada Dubaija, na prostoru od 278 kvadratnih kilometara gde će se na kraju gradnje, naći šest tematskih delova.

Sam projekat vredan je čak 64 milijardi dolara, a u sklopu parka, nalaziće se i najveći hotel na svetu, sa 6.500 soba, te i tržni centar koji će se prostirati na 10 miliona kvadratnih metara.

"Jubal II" Saudijaska Arabija

Jubail II je 22-godišnji projekat koji je pre tri decenije započeo podizanje industrijskog grada iz peska pustinje. Druga faza razvoja Jubaila - najvećeg građevinskog projekta na svetu - započela je 2014. godine, sa budžetom za proširenje od 11 milijardi američkih dolara.

Kada projekat bude završen, Jubail će se sastojati od najmanje stotinu industrijskih pogona, postrojenja za desalinizaciju 800.000 kubnih metara vode, više od 530 milja železnice i puteva, zajedno sa rafinerijom nafte koja će izbacivati 350.000 barela dnevno.

Projekat bi trebalo da bude završen 2024. godine, a do 2026. godine u industrijski grad će biti dodato preko 50.000 stambenih jedinica.

"Velika veštačka reka" - Libija

Kada je 1985 godine bivši predsednik Libije, Muamer El Gadafi, započeo radove na projektu "Velika veštačka reka", već tada se znalo da će to bili najkapitalnija investicija u ovoj zemlji, ali i kao najveći projekat navodnjavanja na svet, a na kome su radile i firme sa tla Srbije.

Danas, 37 godina kasnije, projekat stagnira usled nepovoljne situacije unutar Libije, ali prema nekim najavma, probitni rok koji je bio zabeležen za 2025. godinu, profužen je za pet, te se kraj gradnje, navodno, očekuje 2030. godine. Za sada je ovim sistemom voda dovedena do nekoliko gradova u Libiji.

Kada se radovi napokon budu okončali, vodom će se snabdevati više od 350 000 hektara obradive površine zemljišta. Ono što je još bitnije jeste činjenica da će na ovaj način procvetati ne samo libijska poljoprivreda, već će voda za piće doći do većine urbanizovanih područja Libije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izgradnja građevinska industrija budućnost London san francisko Dubai saudijska arabija libija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana