Tekst objavljen: 14.11.2023 14:25        


Oni koji su već "u biznisu" kažu da se isplati

Ova, pomalo i zaboravljena biljka, može biti prilika za dobru zaradu


Prilika za dobru zaradu ako se odlučite za uzgajanje biljaka jeste ren – tvrde oni koji su se usudili da pokrenu proizvodnju i prodaju.

Od same biljke, koja inače izgledom podseća na običan korov, može da se zaradi za pristojan život, ali zapravo prava prilika za zaradu jeste u gotovim proizvodima od rena.

– Jedno od isplativijih ulaganja je ren i od jednog hektara dobije se 5.000 kilograma korena. Kada se preradi i prepakuje u teglice, ren na inostranom tržištu dostiže cenu i do 2 EUR za sto grama, što čini da se sva proizvodnja i radna snaga isplati. To se pokazalo kao bolji posao od voćarstva, maline i kajsije, koje su postale neizvesne što se tiče roda i zarade – ispričao je za jedan proizvođač rena iz Novog Bečeja.

On je naveo da je hteo da uzgaja nešto čega nema mnogo na tržištu, čega je zapravo manjak.

– Išao sam po pijacama i prodavnicama da vidim šta se najviše koristi u ishrani, a da ga ima malo, posebno u domaćoj formi. Nakon što sam pričao i sa nekim poljoprivrednicima, video sam da je ren najbolji izbor. Prvo sam zasadio 10 ari, pa nakon toga 35 ari i imao sam prinos od oko 2.000 kilograma. Sada već imam jedan hektar – kaže on, koji tvrdi da nije pogrešio sa izborom i da sada ima i registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Jedan deo prodajemo u Srbiji, a drugi deo pakujemo za rusko tržište

Koliko god da nema mnogo proizvođača rena, tržište Srbije je malo i najbolja varijanta za zaradu jeste kada proizvođač dogovori siguran izvoz.

– Jedan deo prodajemo u Srbiji, a drugi deo pakujemo za rusko tržište. Sa njima smo stupili u kontakt i oni su zapravo dolazili da provere kakva je naša proizvodnja i uslovi rada, a nakon toga smo dogovorili posao. Ako proizvedete sve prema standardima, prodaja zaista nije problem. Cena ploda je oko 2 EUR, dok se prerađen može prodavati po znatno višoj ceni. Po evropskim zemljama jedna tegla od 100 grama košta i do 2 EUR – kaže ovaj Bečejac.

Iako ren na prvi pogled nije zahtevna biljka, mnogi ga nazivaju korovom, ali zahteva „puno ruku za rad“.

– Mesec dana nakon sadnje skidaju se zaperci, bukvalno se svaki koren otkopa, skine zaperak, vraća se u zemlju, sve se to radi ručno. Na stranom tržištu traže samo prvu klasu, dužine 25 centimetara, dva centimetra debljine, pravilnog oblika. Važna je prihrana i navodnjavanje, kako biste imali dobar prinos. Za okopavanje treba zaista puno radne snage. Za štetočine se mogu koristiti samo dozvoljeni proizvodi, a u to vreme, ren treba paziti – kaže on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uzgajanje rena domaća poljoprivreda zarada povrće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana