Tekst objavljen: 31.03.2022 13:35        


Poreska uprava saopštila je da od danas građani mogu preko portala „Plati“ sami da obračunaju i elektronski plate porez na prenos apsolutnih prava pri kupovini polovnih motornih vozila i motocikala

Od sada jednostavnije možete da izračunate porez na prenos za kupovinu polovnjaka


Na internet stranici Uprave navodi se da je ukoliko se vozilo kupuje od drugog fizičkog lica procedura svedena u četiri jednostavna koraka.

Posle unosa ličnih i podataka iz saobraćajne dozvole kupac dobija iznos poreza.

Uplatu može odmah izvršiti na portalu putem kartice, ili posle generisanja uplatnicu za plaćanje e-bankingom odnosno skeniranjem kju-ar koda. Takođe uplatnicu je moguće odštampati pa obavezu izmiriti na šalteru pošte ili banke.

Nova usluga omogućena je izmenama Zakona o porezima na imovinu kojima je ukinut dolazak kupca u Poresku upravu kako bi pribavili rešenje o visini poreza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Za plaćanje poreza nije potrebno registrovati se na Portalu eUprava, već je dovoljno samo uneti podatke kao što su JMBG, adresa i tri podatka sa saobraćajne dozvole.

Građani koji još nisu počeli da koriste elektronske usluge i portal „Plati“, popunjene uplatnice mogu da dobiju na šalterima MUP-a, Poreske uprave i Pošte.

Poreska uprava će i daljeporez na prenos apsolutnih pravana polovnim motornim vozilima između pravnih lica, odnosno između pravnog i fizičkog lica, kao i porez na nasleđe i poklon utvrđivati rešenjem.

Oslobađanje poreza na prenos za auto-škole, taksi prevoznike, rent-a-kar vozila i vozila hitne pomoći, utvrđivaće Poreska uprava rešenjem na isti način kao i do sada, preneo je Tanjug.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porez na prenos apsolutnih prava portal plati lakše plaćanje poreza polovni automobili kupovina polovnog automobila polovnjaci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana