Tekst objavljen: 18.12.2023 13:40        


Delimično oštećene i pohabane novčanice dinara, kojima ne može da se plaća ni na jednom prodajnom mestu, jer trgovci odbijaju da prime takav novac, građani mogu da zamene u bankama

Kako zameniti pocepane novčanice i kolika provizija mora da se plati?


Međutim, i ovde postoje tačno propisani uslovi pod kojima te novčanice mogu da se zamene, aprovizijekoje banke u tu svrhu uzimaju kreću se do dva odsto, dok je u nekima besplatno.

Menjaju se i kovanice dinara, takođe pod određenim uslovima, a sve je, kada je reč o domaćoj valuti, precizno definisano Odlukom o upravljanju tokovima gotovine. Ova Odluka kaže da su „banke dužne da pravnim i fizičkim licima zamenjuju novčanice i kovani novac koji nisu podobni za opticaj“.

Koje novčanice ne mogu da budu u opticaju?

NBSnavodi da su za opticaj nepodobne novčanice podnete na zamenu koje imaju najmanje 51 odsto ispravne površine. Potom, kada je preko cele uočljiva zaprljanost, kada su jasno uočive mrlje, kao i one sa ispisanim grafitima.

Kada je primetan nedostatak boje (kao kada se, na primer, opere novčanica), potom one koje imaju bar jedno zacepljenje, ili jasno uočljive rupe, ona kojima nedostaje „ćošak“.

Ako je novčanica lepljena, „popravljana“, kada jenovčanica izrađena sa izvesnom greškom i kao takva puštena u opticaj– takođe može da se zameni u bankama.

- U slučaju da se banci na zamenu podnese manje od 51 odsto površine ispravne novčanice – potrebno je da banka od podnosioca novčanice obezbedi pismeno obrazloženje kako je došlo do oštećenja novčanice, odnosno ako nedostaje deo ili delovi novčanice, obrazloženje šta se dogodilo s delom, odnosno delovima koji nedostaju, kako je podnosilac novčanice došao u posed te novčanice, kao i podatke o podnosiocu. Takve novčanice banka šalje Narodnoj banci Srbije, koja odlučuje da li ima ili nema osnova za njihovu zamenu - pojašnjava Centralna banka.

I kovanice mogu da budu nepodobne za opticaj

Tu je reč o onima koje su, zbog dugog korišćenja u opticaju, korozije ili fizičkih uticaja promenile neke od svojih fizičkih osobina. Isto važi i zakovaniceizrađene sa „izvesnom greškom“, koje su takve i poštene uopticaj. Ovakve kovanice se deklarišu kao – škart.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kolike su provizije?

Pregledom tarifnika više banaka na tržištu mogu da se „izvuku“ određena pravila kada je reč o ceni koju banke zaračunavaju građanima za zamenu pohabanih i oštećenih novčanica. Tako kod nekih stoji da je zamena ovakvih dinarskih novčanica – besplatna, dok kod pojedinih provizija iznosi i dva odsto od vrednosti pohabane novčanice.

Može li da se zameni oštećeni strani novac?

Banke, inače, rade zamenu i novčanica stranih valuta, ali tu su provizije znatno veće ini kod jedne banke ova usluga nije besplatna. Čak se u pojedinim naplaćuje i „provera ispravnosti novčanica u stranoj valuti“ – u jednom cenovniku ova usluga košta 0,8 odsto od vrenosti novčanice, ali je ujedno definisano daminimalna provizija mora da bude 100 dinara, dok maksimalna ne sme da pređe 5.000 dinara.

Jednabankaproviziju definiše kao „naplatu novčanica koje se povlače iz opticaja, kao i pohabanih stranih novčanica 4,00% + PDV + troškovi ino banke“, druga u svom cenovniku ima jednostavnu stavku „zamena oštećenih novčanica u stranoj valuti pet odsto".

Ima i banaka koje zamenu oštećenih novčanica efektivnog stranog novca naplaćuju „minimum 10 dinara, odnosno dva odsto“. Neke preciziraju da rade samo „zamenu nepodobnih novčanica efektivnog stranog novca – evra, američkog dolara i švajcarskog franka i to uz naknadu od pet odsto“.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zamena oštećenih novčanica novac oštećene novčanice Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana