Tekst objavljen: 24.07.2023 15:45        


Programom je predviđeno da preduzetnici, mikro, mali i srednji privredni subjekti i zadruge koji zadovolje uslove mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku

Kako do bespovratnih sredstava za preduzetnike?


Ministarstvo privrede raspisalo je danasjavni poziv za dodelu bespovratnih sredstavau okviru Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2023. godini koji je otvoren dok iznos traženih bespovratnih sredstava ne premaši iznos raspoloživih sredstava za sprovođenje Programa uvećan za 20 odsto, koliko je prosečan procenat odbijenih, kao i odustalih zahteva pre rešavanja u prethodnim godinama,a najkasnije do 31. decembra tekuće godine.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, koji je po ovlašćenju predsednice Vlade preuzeo ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra, rekao je da je programomopredeljeno 900 miliona dinara bespovratnih sredstava, a da će se preostali iznos investicionog ulaganja privrednih subjekata finansirati iz kredita Fonda za razvoj.

On je istakao da je poziv raspisan kako bi se podstakle investicije privrednih subjekata u širenje proizvodnje i jačanje konkurentnosti, kao i ravnomerni regionalni razvoj, a sa ciljem otvaranja novih radnih mesta. Prema njegovim rečima, ovim programima se pokazuje briga o nosiocima razvoja naše ekonomije, a to supreduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća.

Mali je dodao da su oni stub svake privrede i njihov napredak je prioritet svake ekonomije. Država je prepoznala značaj sektora MSP, istakao je ministar, i dodao da im je zato kroz ove programe pružena podrška. On je podsetio da Ministarstvo privrede i Fond za razvoj program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte uspešno sprovode od 2017. godine.

Programom je predviđeno da preduzetnici, mikro, mali i srednji privredni subjekti i zadruge koji zadovolje uslovemogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u iznosu do 20 odsto bespovratnih sredstava od vrednosti investicionog ulaganja, odnosno do 30 odsto za privredne subjekte koji pripadaju trećoj ili četvrtoj grupi razvijenosti dok će se preostali iznos vrednosti projekta finansirati iz povoljnih kredita Fonda za razvoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Iznos bespovratnih sredstava ne može biti manji od 75.000 dinara za preduzetnike, odnosno 250.000 dinara za pravna lica, dok za maksimalni iznos bespovratnih sredstava od 12.500.000 dinara mogu da konkurišu brzorastući privredni subjekti. Sredstva su namenjena za kupovinu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje proizvodnog, skladišnog ili poslovnog prostora u sastavu proizvodnog, dok privredni subjekti koji se bave IT i visokotehnološkim uslugama mogu kupiti i poslovni prostor. Prostor ne može biti kupljen od drugog privrednog subjekta sem u slučajevima da se kupuje nov ili duži vremenski period nekorišćen prostor.

Sredstva opredeljena programom namenjena su i za kupovinu novih ili polovnih (do pet godina starih) mašina i opreme, uključujući alate, kao i za dostavna vozila za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva koja se koriste u procesu proizvodnje, mašine i opremu za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata sopstvene proizvodnje, nabavku softvera i računarske opreme, kao i za trajna obrtna sredstva, koja mogu da čine najviše 10 odsto ukupnog ulaganja.

Sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani privrednici mogu pronaći na internet strani Ministarstva privrede: www.privreda.gov.rs, Fonda za razvoj: www.fondzarazvoj.gov.rs i na Portalu preduzetništva: www.preduzetnistvo.gov.rs.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
preduzetništvo bespovratna sredstva fond za razvoj ministarstvo privrede

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana