Tekst objavljen: 05.08.2023 9:00        


Vikend je napokon pred nama, i svi mu se radujemo nakon iscrpljujuće radne nedelje, pogotovo jer ćemo "napuniti baterije" za sledeću nedelju. Koje god planove imali, važno je vikend što bolje iskoristiti jer nam može poboljšati život

Kako da što bolje iskoristite vikend?


Evo koje savete za maksimalno iskorištavanje vikenda nudi blog Lifehack:

Nemojte previše spavati

Iako biste verovatno najradije u petak spavali od večere do subotnjeg ručka, previše spavanja vam remeti bioritam. Svima treba dovoljno sna, ali nemojte preterati inače ćete biti umorni i razdražljivi u ponedeljak. Odremajte takođe vikendom popodne, od 10 do 45 minuta. Zašto? Jer kratka dremanja suzbijaju negativne emocije, povećavaju vam pažnju i sposobnost učenja.

Provedite dovoljno vremena sa voljenim osobama

Obnovite kontakt s prijateljima i članovima porodice s kojima se dugo niste čuli. Ali nemojte to raditi zbog osećaja krivice ili zato što to morate, nego zato što to želite. Pitajte ih kako su. Nemojte ih zvati samo kad vam nešto treba. Nazovite ih i pričajte s njima. Slušajte ih. Budite im podrška. Povezanost s ljudima ključna je za vaše mentalno zdravlje.

Ako su okolnosti takve da u blizini nemate prijatelje i porodicu, povežite se s ljudima koji dele vaše interese. Upoznajte ih. Otiđite s njima na kafu ili večeru, ili običnu šetnju. Osećaćete se puno bolje i mlađe nego da ste proveli vikend sami.

Ograničite vreme pred ekranom

Klonite se televizora, laptopa, mobilnog ili iPada. Isključite ih!. Vaš se mozak mora razbistriti od stresa koji se nagomilao tokom radne nedelje. Pročitajte knjigu umesto toga.

Provedite vreme u prirodi

Idite u prirodu. Podsetite se na njenu lepotu. Ponovo udahnite svež vazduh. Nije važno je li reč o običnoj šetnji uz more ili planinarenju; organizujte što bolji izlet u prirodu u vašoj blizini.

Polako uživajte u obrocima

Vikendom ne morate žuriti na sastanak ili stići da napravite prezentaciju. Nemate rokove. Uživajte u ukusu i mirisu hrane. Budite u trenutku umesto da razmišljate o tome što ćete raditi nakon jela.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Hranite se zdravije

Niste stigli iscediti narandžu jer ste se žurili na posao. Vikendom nema razloga da to ne učinite. Za to vam treba par minuta. Jedite sveže voće, povrće, ribu, i izbegavajte masnu i brzu hranu. Internet je pun zdravih recepata.

Raspremite stan ili kuću tokom vikenda

Ako vam je ostalo imalo energije, raspremite i očistite mesto boravka. Sto vam je prepun papira i ambalaža? Odeća se nagomilava u korpi za veš? Police su vam pune prašine? Možda ne stignete sve obaviti ovaj vikend, ali možete napraviti dobar deo posla.

Odeću koju ne nosite donirajte beskućnicima ili je bacite. Organizujte papire i dokumente u lfioke i stvorićete si dodatni prostor. Rešite se svih nepotrebnih stvari.

Ne brinite stalno

Nemojte se brinuti o stvarima koje ne možete kontrolisati kao što su ekonomsko stanje države, vremenski uslovi i slično. Umesto toga kontrolišite sebe – zapišite stvari koje vas muče i pokraj svake zapišite plan delovanja za razrešenje.

U zadnje ste se vreme ugojili? Napravite plan ishrane i treninga. Muče vas rokovi? Zapišite koje sve korake morate preduzeti da bi izvršili projekat.

Meditirajte ili se bavite jogom

Ne morate biti budista da biste meditirali. Samo trebate obraćati pažnju na sadašnji trenutak. Meditiranje nam povećava kreativnost, pomaže nam u koncentraciji i čini nas srećnijima. Redovnim meditiranjem lakše se nosimo sa stresom. Joga je takođe oblik meditacije koji je veoma učinkovit u borbi sa stresom i pomaže vam da postignete unutrašnji mir i opuštenost tela.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vikend odmor saveti slobodno vreme

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana