Tekst objavljen: 16.08.2023 13:35        


Činjenica je da veliki broj naših državljana ceo radni vek provede u inostranstvu, gde i ostvare pravo na penziju. Iako mnogi nakon toga odluče da se vrate u domovinu, oni i u tom slučaju mogu uredno da primaju inostranu penziju

Kako da penziju prebacite iz inostranstva u srbiju?


Pravila za prenos penzije variraju od zemlje do zemlje, pa u skladu sa tim, neki penzioneri će je primati jednom mesečno, dok iz pojedinih država penzija se uplaćuje 4 puta godišnje.

Inostrani penzioneri koji su imali prebivalište van teritorije Republike Srbije i primali penziju na devizni račun u inostranstvu, ukoliko u nekom trenutku odluče da želi da promene način isplate i da penziju ubuduće primaju na račun poslovne banke u Srbiji, moraju najpre da podnese Fondu PIO Zahtev za isplatu na domaćoj teritoriji.

Iz PIO Fonda objašnjavaju za "Blic Biznis" da uz popunjen obrazac zahteva potrebno je priložiti dokaz o prebivalištu na teritoriji Republike Srbije, kao i ovlašćenje, odnosno potvrdu poslovne banke za isplatu na tekući račun koji je otvoren za prijem penzije. Sve to se zatim podnosi Direkciji Fonda sa sedištem u Beogradu, odnosno Pokrajinskom fondu sa sedištem u Novom Sadu – Odeljenju za isplatu penzija po međunarodnim ugovorima, koje je do sada vršilo isplatu penzije korisnicima Republičkog fonda PIO sa prebivalištem u inostranstvu.

Procedura za prenos penzija ista za sve zemlje

Činjenica je da svaka zemlja ima svoja pravila i kada su u pitanju uslovi za sticanje penzija, kao i njihova visina. Međutim, za naše radnike koji žele da prenesu inostranu penziju, bez obzira u kojoj zemlji su radili, procedura je potpuno ista.

Ipak, ono što se razlikuje jeste da se penzije iz zemalja EU isplaćuju četiri puta godišnje.

- Procedura podnošenja zahteva i potrebne dokumentacije ista je za sve države. Inače, RF PIO isplatu penzija korisnicima koji imaju prebivalište u državama koje su nastale na prostoru bivše SFRJ vrši jednom mesečno, a korisnicima sa prebivalištem u ostalim državama u inostranstvu isplata se vrši četiri puta godišnje - kažu iz PIO fonda.

To praktično znači, da naši državljani koji su penziju ostvarili u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, i Crnoj Gori uplatu će dobiti svakog meseca, kao što je procedura i za naše penzionere, dok će oni koji su svoju penziju zaradili u Nemačkoj, Francuskoj, Austriji... dobijati isplatu četiri puta godišnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ovo su datumi za isplatu inostranih penzija

Kada naši građani promene način isplate, i prebace uplatu penzije na tekući račun domaće banke, isplata penzije će se od tada, kako tvrde u PIO Fondu vršiti prema ustaljenoj dinamici, zavisno od kategorije osiguranika.

Nezavisno od toga kog datuma su preneli svoju penziju, i kod ove isplate postoje već određeni datumi. Redovna isplata penzija za kategoriju zaposlenih je 10. u mesecu, za kategoriju samostalnih delatnosti od 1. do 4, a za kategoriju poljoprivrednika i korisnika vojnih penzija je 6. u mesecu.

Više od 237.000 penzionera prima devizne penzije

Više od 237.000 penzionera prima devizne penzije, odnosno tačno 237.564 penzionera u Srbiji trenutno prima penziju iz inostranstva. Ukupna vrednost ovih penzija, kako kažu iz Zavoda za socijalno osiguranje, na godišnjem nivou iznosi oko 800 miliona evra. Najviše deviznih penzionera svoja redovna primanja dobija iz 3 evropske države: Nemačke, Hrvatske i Austrije.

Kako su za "Blic Biznis" ranije naveli iz Zavoda, prema statističkim podacima koje dostavljaju države sa kojima Republika Srbija ima potpisane međunarodne sporazume o socijalnom osiguranju, isplata penzija u Republiku Srbiju vrši se iz 28 zemalja. Većina penzija koje se isplaćuju u Srbiju su u evrima, a isplate se vrše i u drugim valutama (američki dolar, kanadski dolar, švajcarski franak i dr.).

Prema podacima Zavoda, prosečna penzija koja leže našim sugrađanima iz inostranstva je oko 3,367 evra godišnje, odnosno oko 280 evra mesečno (800 miliona evra godišnje podelimo sa 237.564 deviznih penzionera).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prebacivanje inostranih penzija u srbiju penzije inostranstvo inostrane penzije penzioneri PIO fond

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana