Tekst objavljen: 13.09.2023 15:45        


Ako želite da iskoristite sve prednosti USB-C porta na novom iPhone 15 Pro modelu, biće vam potrebna dodatna investicija. I dok standardni model nudi samo USB 2 brzine, Pro verzija zahteva kupovinu specijalnog kabla za maksimalne performanse

IPhone 15 Pro podržava USB 3 brzine, ali samo ako kupite poseban kabl


Apple je sa svojom najnovijom iPhone 15 serijom konačno prešao na USB-C port, ali kao što je to često slučaj sa kompanijom Apple, postoji jedna začkoljica koja je zasigurno iznervirala mnoge korisnike. Naime, brzine prenosa podataka koje ovaj uređaj nudi zavise ne samo od modela koji odaberete, već i od kabla koji koristite.

Prema tehničkim specifikacijama proizvoda, standardni iPhone 15 nudi brzine prenosa podataka do 480Mbps preko USB-C porta. To je zato što je Apple odlučio da se "zadovolji" starijim USB 2 portom za ovaj uređaj. Posledica toga je da su brzine prenosa podataka na standardnom iPhone 15 identične brzinama prethodnog Lightning porta.

S druge strane, iPhone 15 Pro modeli dolaze sa USB 3 portom koji podržava brzine prenosa podataka do čak 10Gbps. Ali, postoji jedan problem - izgleda da je Apple odlučio da u paketu sa iPhone 15 Pro modelima isporuči samo USB 2 kabl, a ne USB 3 kabl koji je neophodan za postizanje maksimalnih brzina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Fusnota u tehničkim specifikacijama za iPhone 15 Pro navodi da je za postizanje pune USB 3 brzine potreban "kabl sa brzinom od 10Gb/s". Međutim, stranica za prednarudžbinu proizvoda pokazuje da je u paketu uključen samo "USB-C kabl za punjenje", koji prema informacijama sa Apple-ove prodavnice podržava samo USB 2.

Ipak, u Apple prodavnici je već počela prodaja Thunderbolt 4 USB-C kabla, ali po ceni od 69 dolara. Naravno, kupci mogu naći kompatibilan 10Gbps USB-C kabl za otprilike 13 dolara. Bez obzira na to, odluka da se napravi kompromis oko brzina prenosa podataka preko USB-C porta sigurno će izazvati negodovanje među korisnicima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
usb 3 punjač za iphone iphone 15 USB-C

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana