Tekst objavljen: 30.10.2023 14:25        


Na pojedinicim lokacijama u Beogradu se može pronaći nekretnina za 1.500 evra po kvadratu

Gde u Beogradu i okolini mogu da se nađu jeftiniji kvadrati?


Udarac na tržište nekretnina od sredine 2022. godine je izuzetno jak jer je postalo gotovo nemoguće da se pronađe nekretnina u Beogradu zamanje od 1.500 evra. Međutim, u poslednje vreme je došlo do blage promene i prestonica Srbije se može pohvaliti izborom jeftinijih nekretnina, ali to dolazi uz određenu cenu.

U jednom poznatom sajtu za oglašavanje nekretnina je uneta prosečna veličina stana, oko 50 kvadrata i kada se to pomnoži sa 1.500 evra, dobije se cena od 75.000 evra. Prvi oglasi pokazuju stanove uPadinskoj skelikoji su čak i niži od ove cene.

Naravno, dobar deo oglasa bio je za stanove u Mladenovcu. U centru ove beogradske opštine, moguće je kupiti stan i za manje od 1.500 evra po kvadratu.

Bilo je ponuda i za Borču. I tu je ponuda šarenolika, pa se tako kvadrat kreće od 1.100, pa sve do 1.500 evra.

Još jedno mesto nadomak Beograda koje se izdvojilo jeste Barajevo. Stan je ovde moguće pronaći i za 1.000 evra po kvadratu, dok za 1.500 dobijate pravi luksuz.

Može za ovaj novac da se pronađe i stan u Mirijevu. Reč je o nenameštenom stanu, sa dve odvojene sobe koji košta 75.000 evra i ima pedesetak kvadrata.

Prema rečimaUroša Jovanovića iz "Art nekretnina", još uvek nije postalo toliko učestalo da građani kupuju nekretnine van Beograda kako bi kasnije putovali dalje do posla. Pojašnjava o kojim lokacijama je reč za portal "Nova S".

"U ovom trenutku to je daleko od nekog pravila, a činjenica je da je u tim mestima kvadrat jeftiniji. Mladenovac, Sopot…Ljudi uzimaju i kuće na Kosmaju – oko te cene ili malo više od toga. Jako je teško naći kvadrat za 1.500 evra u urbanom delu Beograda, uključujući i ova naselja okolo. U Mirijevu možda nešto možete da nađete, ali jako teško. Tu kvadrat prelazi 1.500 evra i ide od 1.700 evra. Traže i 2.000 evra. Preko Pančevca bi moglo da se nađe – Krnjača, Ovča, Borča", kaže Jovanović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Narodna banka Srbije ograničila kamate na stambene kredite

Nova odluka Narodne banke Srbije kojom je ograničila kamate na stambene kredite do kraja 2024. godine, odnosi se i na one koji će se tek zadužiti.Centralna banka je ograničila visinu nominalne stope, odnosno maržu banke, kod kredita sa promenljivom kamatnom stopom i odredila da ona ne sme biti viša od 1,1 odsto do 31. decembra 2024. godine, a da će nakon tog perioda biti u procentu koji bude utvrđen ugovorom o tom kreditu.

To znači da bi klijentu koji bi se ovih dana zadužio, s obzirom da je šestomesečni euribor na nivou od oko 4,112%, banka morala da odobri kamatu od najviše 5,212%. Kada su u pitanju pozajmice sa fiksnom kamatom, čija rata se ne menja tokom perioda otplate, ona neće smeti da bude viša od 5,03 odsto. Do ograničenja koje je uvela NBS banke su nudile kredite sa fiksnom kamatom do čak 9,36%, tako da je jasno da će uslovi za zaduživanje za nove klijente ipak biti povoljniji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stanovi cena stanova cena kvadrata u beogradu cena kvadrata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana