Tekst objavljen: 16.10.2023 17:05        


Jedna od osnovnih lekcija iz ličnih finansija i upravljanja novcem

Da li znate razliku između kreditnih i debitnih kartica?


Jedno od čestih pitanja kada su u pitanju lične finansije jeste: da li koristiti debitnu ili kreditnu karticu?

Da bismo na neki način otklonili dilemu, prvo ćemo da objasnimo koja je razlika između ova dva bankarska proizvoda.


  • Debitne kartice služe za plaćanje dobara ili usluga, a koriste se i za podizanje novca sa bankomata. U slučaju korišćenja debitnih kartica, novac se automatski skida sa vašeg tekućeg računa i da bi debitna kartica "radila", morate da imate dovoljno novca na računu.

Ovde bi valjalo napomenuti da banke mogu da odobre i dozvoljeni minus, koji može da pokrije nedostatak sredstava pri plaćanju debitnom karticom. Ipak, sa dozvoljenim minusom treba biti oprezan, pošto je reč o najskupljem bankarskom proizvodu.

  • Što se tiče kreditne kartice, ona nije povezana sa vašim tekućim računom, već je reč o kartici koja se ponaša kao izvor zasebnih, tj. pozajmljenih sredstava od banke. Ova kartica vam omogućava da nešto kupite sada i da platite kasnije. Trošak kupovine se dodaje na vaš trošak za kreditnu karticu.

Kod kreditnih kartica obično imate opciju da platite račun u celosti do određenog datuma bez kamate. Takođe, često postoji i mogućnost da platite minimalni iznos svoje kupovine i da potom rasporedite isplate tokom određenog vremenskog perioda. Vodite računa da za drugu opciju morate da platite i kamatu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prednost debitne kartice jeste što vam omogućava da "elegantnije" vršite neko plaćanje. Kada kažemo elegantnije, mislimo na to da ne morate sa sobom da nosite keš, a vaš novac je bezbedniji, čak i ako, daleko bilo, izgubite novčanik ili vam ga neko ukrade.

Ipak, i sa debitnom karticom treba biti oprezan, a za nju važe standardne mere opreza za svaku karticu. Banci što pre treba da prijavite ukoliko primetite bilo kakve nelogičnosti u plaćanju vašom karticom ili ako primetite da vam je kartica nestala.



Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lične finansije minut za lične finansije saveti o finansijama finansijska edukacija naš novac kućni budžet kreditne kartice debitne kartice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana