Tekst objavljen: 04.09.2023 14:00        


Crna Gora je još jedan korak bliže novoj deonici auto-puta. Nakon prošlogodišnjeg otvaranja prvih 40 kilometara auto-puta, sada je u planu novih 22 kilometra. Za narednu deonicu auto-puta od Mataševa do Andrijevice urađen je idejni projekat

Crna Gora dobija još 22 kilometra autoputa kroz "crne tačke"


Izvršni direktor “Monetputa” Milan Ljiljanić istakao je da je od 25. jula 2022. od početka naplate putarine, auto-putem prošlo 2.750.000 vozila, a naplaćeno 11 miliona evra. Za narednu deonicu od Mateševa do Andrijevice urađen je idejni projekat i, kako je kazao, očekuju eleborat o eksproprijaciji, koja bi trebala da počne naredne godine, kao i proces izbora izvođača.

Ljiljanić je gostujući u Jutranjem programu TVCG naglasio da će u oktobru raspisati i tender za projektovanje deonice od Andrijevice do Boljara.

Dodao je da je rekord u broju prolazaka zabeležen 20. avgusta kada je prošlo 16.000 vozila u jednom danu.

Održavanje auto-puta još nešto manje od godinu je u rukama kineskih izvođača, ali kako kaže Ljiljanić, većih nedostataka na ovoj deonici nisu imali i blagovremeno su otklanjani.

- Za 12 meseci prekidi su bili u slučaju većih incidenata koji su zahtevali uviđaje i njih je bilo 15, gde je bio prekid saobraćaja u jednom smeru i nije trajao duže od jednog sata. Ukupno je bilo 52 nezgode, 38 samo sa materijalnom štetom, 14 lakše povređenih i samo tri teže povrede. Najčešći razlog za nesreće je bilo prekoračenje brzine, pa je sankcionisano oko 2.400 vozača. Imali smo veliki broj požara, odnosno samozapaljenja vozila, 35 i tu su uglanom uzroci bili tehnička neispravnost vozila”, naglasio je Ljiljanić, prenosi portal RTCG.

Kako je istakao, uglavnom su bila u pitanju vozila francuskog proizvođača od 2000. do 2008. godišta pa je apelovao na korisnike tih vozila da povedu računa o tehničkoj ispravnosti automobila. Izgradili su i dodatni pukt za vatrogasnu službu da bi brže reagovali.

Ljiljanić je dodao da će pristupni put za Lijevu Rijeku graditi u dve faze od Veruše do Lopata.

- Idejno rešenje za novu deonicu auto-puta predaćemo Upravi za saobraćaj i nadamo se da ćemo raspisati tender tokom septembra za deonicu od tri kilometra. Planirana je i benzinska pumpa na lokaciji Mrke koja će se dati u dugoročni zakup od 25 godina. Pri kraju smo sa tenederom i potrebne su saglasnosti ministarstava”, navodi Ljiljanić.

Što se tiče elektronske naplate putarine ona je svega pet odsto što je mali procenat i plan je da rade na promociji tog vida plaćanja, kako bi naredne godine on bio do 40 odsto.

Sa Putevima Srbije potpisan je i memorandum o saradnji što je prvi korak ka zajedničkoj naplati putarine, a funkcionisaće tako što će se napraviti prekonfiguracija naplatnih aparata i povezivanje na platnu karticu, tako da kada smo u inostranstvu, tag će aktivirati karticu i skinuti novac koji je potreban.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ograničenje 100 km/h

Prvi crnogorski auto-put olakšao je putovanje do mora svim crnogorskim vozačima, ali i turistima. Deonica Smokovac-Mataševo dugačka je 41 kilometar, i osim toga što je olakšala putovanje, učinila ga je i mnogo bezbednijim jer ova deonica zamenjuje "najcrnju" saobraćajnu tačku u ovoj državi - kanjon Morače.

Maksmilna brzina na auto-putu je 100 km na čas. Nakon prelaska naplatne rampe, čekaju vas 3 trake.

Ukoliko izaberete pogrešnu traku, ili promašite prvo isključenje za more nema potrebe za panikom, jer postoji i drugo. Auto-put je pokriven kamerama i sve što se dešava na njemu prate nadležne službe koje će regovati u svim kriznim situacijama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nova deonica autoputa monteput Crna Gora autoput

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana