Tekst objavljen: 14.06.2022 17:30        


U banku mora da se ide sa dobrim predzanjem, naročito ako ste se odlučili za kupovinu kredita

Azbuka kredita: Da li znate razliku između ova dva pojma?


Mnogo puta je do sada na Kamatici rečeno i napisano, ali nije na odmet da opet ponovimo: pre nego što se odlučite za kupovinu kredita od banke, važno je da do najsitnijih detalja proučite ponude kredita i savladate osnove bankarske terminologije.

U oba slučaja, bilo da vam je potrebna pomoć u izboru najpovoljnijeg kredita ili su vam potrebne informacije, Kamatica savetnik je tu da vam pomogne u informisanju ili izboru najpovoljnijeg keš, kredita za refinansiranje ili stambenog kredita.

Ukoliko ste možda u situaciji da želite samostalno da pregovarate uslove kredita u razgovoru „jedan na jedan“ sa bankarskim službenikom, onda morate da budete:

  • dobro teorijski potkovani

  • veoma dobri u pregovaranju
I dok su pregovaračke veštine nešto što se može razviti sa godinama (neki su dovoljni srećni da se rode sa takvim talentom), teorijski deo priče o kreditima, tj. bankarskim proizvodima je malo komplikovaniji.

Drugim rečima, u priči o podizanju kredita postoji dosta stvari na koje treba obratiti pažnju i koje treba znati da bi se u priču sa bankarima ušlo koliko – toliko ravnopravno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kada se odlučite da odete po kredit u banku i kada dođe do razgovora o kreditu sa bankarskim službenicima, gotovo je sigurno da ćete u nekom trenutku čuti reč učešće, a sigurno će se negde provući i izraz depozit.

Dakle, koja je razlika između:

  • učešća i

  • depozita?
Ova dva izraza često znaju da stvore dileme kod građana, a neretko se dešava da ih naši sugrađani – izjednačavaju. Ipak, razlika postoji.

Učešće je novčani iznos kojim klijent banke raspolaže prilikom uzimanja kredita. Sa tim novcem plaća određeni deo cene kredita (na primer, stambenog kredita, pa se to onda kolokvijalno naziva „učešće za stan“). Učešće se isključivo vezuje za namenske kredite (stambeni krediti ili auto krediti) i znači da klijent banke jedan deo cene kredita finansira iz svojih sredstava.

Sa druge strane, depozit je novčani iznos koji se polaže na račun u banci kao sredstvo obezbeđenja kredita i ostaje na računu sve do kraja otplate, kada se vraća korisniku.

Znanje o finansijama je osnov za miran novčani život. Znanje o kreditima je preduslov da prođete što jeftinije pri kupovini kredita, a u tome vam može pomoći i Kamatica savetnik.

Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
azbuka kredita najbolji kredit najpovoljniji kredit učešće depozit keš kredit stambeni kredit kredit za refinansiranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana