Tekst objavljen: 04.04.2013 9:09        


Fiksni devizni kurs, koji se vrlo često pominje, kako kaže Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, svakako ima dobre strane i naizgled bi stabilizovao prilike u sferi nacionalnih finansija, ali samo naizgled i na vrlo kratak rok.

Živanović: Fiksni kurs bi "pojeo" devizne rezeve

- Na bilo koji nivo ga fiksirali, Narodna banka Srbije ne bi dugo mogla da ga brani - kaže Živanović i objašnjava da bi to bio takav pritisak na devizne rezerve, koje na aktuelnom nivou i pri datoj strukturi ne bi dugo potrajale.

DEVALVACIJA

Nakon fiksiranja na trenutni tržišni nivo, kvartalno bi domaća valuta devalvirala - kaže Živanović. - Koliko bi dinar padao odredila bi razlika između stope inflacije u Srbiji i evrozoni, koje bi dirigovale referentne kamatne stope u njima. Prednost unapred objavljenog kursa ogledala bi se u prevenciji dinarske špekulacije.
Monetarne vlasti bi u određenom trenutku bile prinuđene da zaustave trošenje nacionalnih deviznih rezervi, uvođenjem selektivnih i kontrolisanih intervencija na međubankarskom tržištu, čime bi se širom otvorila vrata crnom i sivom deviznom tržištu i poništile svi početni stabilizacioni efekti, ako bi ih uopšte i bilo.

Živanović smatra da bi trebalo razmisliti o „kroling pegu“ ili umereno-fiksnom deviznom kursu. Takav sistem, tvrdi profesor, uticao bi da dinar u startu padne na nivo koji odražava tržište.

Trenutno privreda u uvozu-izvozu obračunava evro oko 115 dinara, dok MMF interno u obračunima do kraja godine koristi paritet od 120 dinara.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evro dinar kurs dinara devizni kurs fiksni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana