Tekst objavljen: 29.01.2013 11:33        


"Poklanjam firmu d.o.o., registrovanu u Zagrebu 2009. godine. Hitno je poklanjam bez ikakve naknade. Firmu poklanjam isključivo zato što sada koristim drugu i ova mi nije potrebna, i zato što je na snagu stupio novi zakon prema kom se brišu firme koje nemaju zaposlenog.

Želite svoju firmu? Hrvati ih poklanjaju za džabe

Preko nje sam vodio frizerski salon i portal grupne trgovine, firma ima mali dug. Za sve ostale informacije javite se na mobilni".

Tako glasi jedan od stotinak sličnih oglasa koji su počeli da se pojavljuju krajem prošle godine u Hrvatskoj, kada je tadašnja Vlada odlučila da se, prema Zakonu o finansijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, od 1. januara 2013. iz registara trgovačkih sudova brišu sve neaktivne kompanije koje nemaju nijednog zaposlenog, prenosi Jutarnji list.

Reč je o tzv. fantomskim kompanijama koje su, tvrde stručnjaci, iako nemaju zaposlene, nagomilale enormne dugove prema državi. Do kraja prošle godine evidentirano ih je čak 48.200, a duguju neverovatnih 25 milijardi od ukupno 44 milijarde kuna (skoro šest milijardi evra) koliki je ukupan dug kompanija u Hrvatskoj.

Kada je u pitanju firma iz navedenog oglasa, vlasnik trvdi da dug iznosi 5.200 kuna i to na osnovu zdravstvenog i penzijskog osiguranja kao i da se ne radi o fantomskoj kompaniji već jednoj koja je veoma dobro poslovala.

Prema podacima do kojih je redakcija Jutarnjeg lista došla ova kompanija je u blokadi već 180 dana i nikad nije imala zaposlenih, pa je pitanje ko je obavljao “uspešne” poslove.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska preduzeća kompanije ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana