Tekst objavljen: 21.02.2013 11:07        


Železara Smederevo juče je obeležila 100 godina postojanja i stoleće industrije čelika u Srbiji. Železara je jubilej dočekala sa jednom ugašenom velikom peći, a drugom na tihom hodu, u iščcekivanju stateškog partnera ili drugog rešenje države za nastavak rada.

Železara napunila 100 godina, hoće li doživeti 101

Austrougarski STEG (Društvo državnih železnica), zajedno sa srpskim kapitalom, 20. februara 1913. uputio je ministru Narodne privrede molbu za osnivanje SARTID-a.

Sa srpske strane od viđenijih akcionara molbu je potpisao industrijalac i guverner Narodne banke Kraljevine Srbije Đorđe Vajfert.

Osnivanje SARTID-a odobreno je 10. maja iste godine, a 26. maja 1913. održan je osnivački zbor akcionara u Beogradu na kom je izabran Upravni odbor i predsednik Zbora.

Statutom je definisano ime novog akcionarskog društva - SARTID. Društvo je upisano u Registar prvostepenog trgovinskog suda u Beogradu 1. juna 1913.

Izložbom fotografija kroz najznačajnije godine razvoja predstavljena je tradicija fabrike i njeni zaposleni od 1913. do 2013. U Železari rade potomci nekadašnjih radnika, a i po četiri generacije ostaju verne fabrici.

Smederevska železara danas ima pogone u Radincu kod Smedereva, u Šapcu i Kučevu i u nadi da će uskoro ponovo pokrenuti proizvodnju čelika i nastaviti tradiciju staru jedan vek, danas slavi rođendan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza Srbija propala preduzeća industrija železara smederevo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana