Tekst objavljen: 23.04.2013 11:50        


U prvom tromesečju ove godine tržište stambenih kredita smanjeno je za 2,4 odsto. Uprkos tome, jedna velika kategorija dobroplatežnih građana praktično je lišena mogućnosti da uzme stambeni kredit, iako joj novca, po pravilu, ne nedostaje.

Zašto banke ne daju tako lako kredite advokatima

U pitanju su na prvom mestu advokati, a onda i sportisti, umetnici i ostali koji umesto mesečne zarade kod poslodavca, rade samostalno i za svoj rad dobijaju honorare ili druge vrste primanja.

"Povoljno"

Na sajtu jedne od banaka stoji zvanično obaveštenje onima koji ostvaruju primanja po osnovu autorskog honorara (u kakve, između ostalog, spadaju i mnogi novinari) da gotovinski kredit mogu da dobiju samo ako polože depozit od 105 odsto vrednosti kredita! Dakle, ako klijent banci da 105 dinara, banka će njemu pozajmiti 100 dinara. Toliki je stepen poverenja prema honorarcima.
Sam zakon ove građane ne sprečava da dobiju kredit, a formalno, ni same banke, ali se u praksi mnogi suočavaju sa ozbiljnim preprekama kada pokušaju da uzmu zajam.

U obračun kreditne sposobnosti građana zvanično se ubrajaju i prihodi koji se ostvaruju mimo plate, što uključuje i honorare, koji su recimo advokatima koji se samostalno bave svojom delatnošću osnovni izvor prihoda.

Međutim, banke su vrlo rezervisane prema ovoj vrsti prihoda bile i ranije, a naročito od kada je zbog krize i nezaposlenosti veliki broj kredita prešao u kategoriju problematičnih, a hipoteke postale slabo obezbeđenje zbog pada cena nekretnina i stagnacije na tom tržištu.

S druge strane, kako nezvanično kažu u bankama, krivi su i sami honorarci. Tako recimo advokati i umetnici sebi po pravilu ne uplaćuju pune poreze i doprinose, odnosno Poreskoj upravi ne prijavljuju pune iznose svojih honorara, zbog čega im kreditna sposobnost drastično opada.

U Hipo alpe adrija banci tvrde da odobravaju stambene i druge kredite advokatima koji se samostalno bave ovom delatnošću i ostalim slobodnim profesijama, „ali isključivo u zavisnosti od vrste i visine oporezivih prihoda koji su dostupni banci“. - Kada su u pitanju sportisti, presudni su ugovori zaključeni sa klubovima na određeni broj godina - dodaju u ovoj banci.
Mnogi uplaćuju samo minimalne doprinose, tako da uopšte ne mogu da računaju na bilo kakav stambeni kredit, iako realno imaju dovoljno novca za njegovu otplatu.

Čak i ako banka zna da njen klijent raspolaže sa dovoljno novca (ako recimo uplate prima preko računa, s tim što mnogi novac primaju na ruke), ona mu i dalje neće odobriti kredit, ako zvanično plaćeni doprinosi ne pokazuju dovoljnu kreditnu sposobnost.

Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke, kaže da "to što neko prima honorar, ne mora da predstavlja problem da bi mu bio odobren kredit, ali je procedura za nijansu drugačija".

- Kao osnov za odobravanje kredita, s obzirom na to da ovi klijenti po pravilu primaju honorare, a ne „klasične“ zarade kao stalno zaposleni, koristi se osnovica doprinosa za socijalno osiguranje - navodi on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
honorarni posao banka banke stambeni krediti stambeni kredit krediti advokat advokati

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana