Tekst objavljen: 30.04.2013 12:30        


Ako živite u EU, u zemlji sa niskim primanjima, i odlučite se da nađete posao u nekoj drugoj bogatijoj članici Unije, i tamo ćete dobiti nisku platu, koja je oko nivoa plate koju ste dobijali kod kuće – upozoravaju ekonomisti.

Za siromašne uvek i svugde slabije plate

Svi građani, u načelu, imaju pravo da žive i rade u svakoj od 27 zemalja članica. Međutim, često se suočavaju s birokratskim preprekama i diskriminacijom koju provode poslodavci.

Prema tvrdnjama Evropske komisije, radnici koji dolaze iz zemalja sa nižim nivoom plata manje zarađuju i u zemljama u koje su došli da rade.

Čak ni dugogodišnje iskustvo iz vlastite zemlje često se ne priznaje pri određivanju koeficijenta po kojem će se dodjeljivati plate. Radnici iz istočnih zemalja EU često su manje plaćeni od domaćih.

Od svih građana EU Nemci se najređe odlučuju da traže posao izvan svoje zemlje. Manje od jedan odsto nemačkih radnika radi izvan Nemačke, u nekoj drugoj zemlji Unije.

Najmobilniji su radnici iz Rumunije, Irske i Portugala. Svaki deseti radnik iz ovih zemalja radi u nekoj drugoj zemlji EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jeftina radna snaga jeftini radnici radnici evropska unija EU minimalac niske plate zarade plate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana