Tekst objavljen: 04.05.2013 13:00        


Pre nekoliko godina, u Srbiji je poslovalo gotovo 40 poslovnih banaka. Posle propasti Nove Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine u većinskom državnom vlasništvu, prodata je i belgijska KBC banka.

Za ovoliku zemlju dovoljno je i desetak banaka

Oko 1.500 ljudi ostalo je bez posla, a moguće je da, usled smanjenog obima posla i gubitaka, u narednoj godini dana izgubimo još neku banku. Da li je do toga došlo usled ukrupnjavanja tržišta i produženog dejstva krize, ili je to posledica normalne tržišne utakmice?

Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Ivica Smolić kaže da "i teorija i praksa govore da je za ovoliku zemlju, i ovoliko tržište, desetak banaka sasvim dovoljno. U svakom pogledu. Toliko ih je praktično sada i aktivno. Kada bi se tržištu prepustilo da odradi svoje, da svako plati svoju cenu, bez preteranih uplitanja, možda bi bilo najbolje. Ipak, uveren sam da će tržišni tok, kroz model ukrupnjavanja preuzimanjem, na ekonomskim postulatima, postepeno dobijati na značaju i ceo sistem uvoditi u domen racionalnog".
Profiti u bankama u poslednje dve godine nisu kao pre 10 godina kada je bankar bilo najatraktivnije zanimanje.

Sada tek trećina od tridesetak banaka ostvaruje profit, a preostali deo se nada da će ih bar neko udomiti
zajedno sa dobrim i lošim plasmanima, baš kao što je Sosijete ženeral banka preuzela 250 miliona evra plasmana KBC banke i to, kako nezvanično saznajemo, uz malu nadoknadu belgijskoj banci.

Bankari su svesni da nema više lakog profita na srpskom tržištu i da je kvalitetnih klijenata sve manje, uprkos ukupnim plasmanima privredi i stanovništvu od oko 24 milijarde evra.

- Banke imaju problem što sa jedne strane ne mogu da nađu dovoljno dobre klijente, a s druge strane klijenti sami nisu zainteresovani za uzimanje novih kredita i dodatno zaduživanje - kaže Vojislav Lazarević iz Vojvođanske banke.

Zahvaljujući osiguranju uloga do 50 hiljada evra, devizna štednja je premašila osam milijardi evra. Iako država garantuje za tu štednju, ona ne kontroliše u potpunosti rizično ponašanje banaka.

Država nije štedela ni kada je prvo spasavala, a onda i gasila Novu Agrobanku i Razvojnu banku Vojvodine, što je na kraju koštalo čak 600 miliona evra budžetskog novca.

Dodatni problemi bankarskom sistemu su nelikvidnost jednog velikog poslovnog koncerna, koji bankama duguje 250 miliona evra i nepokriven dug Srbijagasa od milijardu evra, od kojih je veliki deo nenaplativ.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija bankarsko tržište banka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana