Tekst objavljen: 13.02.2013 9:43        


Sistem odbrane od prodaje viška nekretnina, koja se od 2006. godine sprovodi po Master planu, prihodovao je 182 miliona evra koji su namenjeni reformi sistema odbrane i poboljšanju materijalnog položaja Vojske Srbije. Prodato je 65, kako se to naziva u ovim dokumentima, „vojnih kompleksa”.

Vojska prodaje nekretnine vredne milijardu evra

Reč je o različitim nekretninama – od kancelarija koje bi se mogle preurediti u stanove, do kompletnih kasarni.

Zgrada Generalštaba ne mora u Master plan

Zgrada Generalštaba teško oštećena u bombardovanju 1999. godine, na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine u Beogradu, nije u Master planu. Ako se ukine status kulturnog dobra (spomenika kulture), što je nedavno i zvanično predloženo, biće značajno olakšane mogućnosti za prodaju ove zgrade. Ona bi se mogla naći u Master planu, ali i ne mora – jer je sva ova imovina vlasništvo Republike Srbije, a Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su samo korisnici. Vlada Srbije prihode od prodaje vojnih nekretnina namenski je odredila za podršku sistemu odbrane, ali u pojedinačnim slučajevima može da odluči i drugačije.
U Master planu trenutno se nalaze 443 vojne nekretnine, među kojima su posebno atraktivne zgrade u širem centru Beograda – u Balkanskoj ulici 53 i Katanićevoj ulici 15, a isto važi i za kasarne „Aleksa Dundić” i „Jakub Kuburović”, obe u Zemunu.

Imajući u vidu ekonomsku krizu i dug period tokom kojeg će se prodavati nekretnine, kao i činjenicu da se spisak nekretnina koje se nude na prodaju, povremeno menja, teško je proceniti koliko vrede vojni kompleksi iz Master plana. Gruba procena, koju treba shvatiti samo uslovno, govori da bi to moglo biti oko milijardu evra.

Najbolji posao koji je do sada sklopljen u okviru Master plana je ustupanje kasarne „Vojvoda Stepa Stepanović” u Beogradu, Građevinskoj direkciji Srbije. Na ovom delu Voždovca niče naselje kakvo nije građeno još od vremena SFRJ, a Ministarstvo odbrane dobilo je 21 odsto stambenog, garažnog i poslovnog prostora. Tako će porodicama zaposlenih u sistemu odbrane pripasti ukupno 723 stana.

Sa Građevinskom direkcijom Srbije postignut je dogovor da Ministarstvo odbrane svoj deo garažnog i poslovnog prostora u ovom naselju zameni za 154 stana u Gornjem Milanovcu, Čačku i drugim gradovima Srbije, tako da će otuđenjem kasarne ukupno biti stambeno obezbeđeno 877 porodica vojnih lica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Stepa Stepanović kasarna prodaja nekretnine nekretnine vojska generalštab

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana