Tekst objavljen: 21.05.2013 12:50        


Američka kompanija „Kontinental vind partners“, koja je najveća na svetu kad je reč o razvoju i izgradnji vetroparkova, planira da u obnovljive izvore energije u Srbiji uloži 450 miliona evra. Prva faza ove vredne investicije je izgradnja vetroparka „Čibuk 1“ u opštini Kovin.

Vetar donosi stotine miliona evra u Srbiju

- U izgradnju vetroparka u Kovinu, čiji će kapacitet biti 300 megavata, uložićemo oko 270 miliona evra. Tu će se proizvoditi dovoljno struje za napajanje 30.000 domaćinstava. Inače, to neće biti kraj našim investicijama u Srbiji, jer planiramo da u Južnom Banatu u narednom periodu podignemo još jedan vetropark „Čibuk 2“ - najavila je Ana Brnabić, direktorka „Kontinental vind partnersa“ za Srbiju.

Kompanija Energovind planira da u Plandištu podigne 50 vetrogeneratora ukupne jačine 102 megavata, što je dovoljno za snabdevanje strujom pet gradova veličine Vršca. Oni su do sada u Srbiju uneli četiri miliona evra stranog kapitala, a najveći deo tog novca otišao je u državnu kasu, za razne dozvole i takse. Od ostatka isplatili su vlasnike svih parcela na kojima će postavljati vetrogeneratore, i to za zakup na 25 godina.
Veliki potencijal Južnog Banata, kao najvetrovitijeg područja u Srbiji, jedini je razlog zašto su mnogobrojni ozbiljni i veliki investitori, među kojima je i ova američka kompanija, ostali uporni u ideji da ulažu u obnovljive izvore energije u našoj zemlji.

Jer, država kao da nije imala razumevanja za ove višemilionske investicije, te je godinama odugovlačila donošenje zakonskih akata, koji bi omogićili da konačno dobijemo prve „zelene“ kilovate struje.

Samo zbog nedovoljnog interesovanja države za ove projekte, Srbija je jedina zemlja u regionu, verovatno i u Evropi, koja nema nijedan vetropark.

Za to vreme, susedni Rumuni su toliko napredovali, da proizvode dovoljno zelene energije za napajanje jednog milionskog grada, a upravo u toj zemlji je najveći vetropark u Evropi Fantanele, čiji je investitor „Kontinental vind partners“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
strane investicije strani investitori energetika vetroelektrane vetrenjače vetar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana