Tekst objavljen: 06.08.2013 8:30        


Iako već dugo sa svih strana stižu najave da je smanjenje kamatnih stopa za kredite sve bliže, niko se ne usuđuje da iznese preciznije procene kada će se to dogoditi.

Uskoro, kažu, niže kamate na kredite

Stručnjaci objašnjavaju da je to razumljivo jer, da bi krediti za privredu i građane bili jeftiniji mnogo kockica mora da se složi, od niže inflacije, preko manjeg budžetskog deficita, do približavanja Srbije EU.

Stambeni krediti u Srbiji i Hrvatskoj uz istu kamatu

U Srbiji se marže na kredite kreću od 4,50 odsto na stambene kredite, a od 12, pa do 16 odsto na zajmove u dinarima. Primera radi u Hrvatskoj su 4,50 na stambene kredite do osam odsto na gotovinske pozajmice bilo u kunama ili evrima. Jedina sličnost kad su krediti u pitanju između Srbije i Hrvatske je kod stambenih zajmova koji imaju u obe zemlje gotovo istu kamatnu stopu od 5,25 do 5,75 odsto godišnje.
Kamatne stope na kredite u evrima u Srbiji idu do 30 odsto, dok građani Hrvatske za iste kredite plaćaju dva i po, pa i tri puta niže kamate, dok su njihove prosečne plate i penzije isto toliko puta veće.

Visoke kamate prate građane Srbije od dolaska stranih banaka na naše tržište i već deceniju konstantno rastu, iako su se često mogle čuti prognoze stručnjaka da bi “uskoro“ kamate mogle da budu i niže.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da će do postepenog pada kamatnih stopa na kredite privredi i građanima doći, ali je dodala da je preduslov za to očuvanje makroekonomske stabilnosti i obezbeđenje niske, stabilne i predvidive inflacije.

Jorgovanka Tabaković očekuje da ekonomski oporavak Srbije donese kvalitetnije investicije, što znači da će i korisnici kredita imati veću kreditnu sposobnost i da će rizik naplativosti kredita biti manji, što omogućava niže kamatne stope na kredite.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija Srbija banke kamate na kredite krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana