Tekst objavljen: 01.04.2013 10:30        


Šezdeset odsto Grka je za ostanak svoje zemlje u zoni evra i protiv povratka na svoju nekadašnju valutu - drahmu, uprkos krizi u zemlji i oštrim merama štednje.

Uprkos krizi, Grci neće drahmu i ne daju evro

Na uzorku od više od hiljadu ljudi širom Grčke, 63,5 odsto je reklo da želi ostanak u zoni evra. Suprotno tome, 29,8 odsto je za povratak na drahmu, a 6,7 odsto nema stav o tome.

Po drugoj anketi sprovedenoj u isto vreme i na sličnom uzorku, 58,3 odsto je za ostanak Grčke u zoni evra, ali uz drugačiju ekonomsku politiku, a ne samo uz mere stroge štednje.

Po toj anketi, 20,4 odsto ispitanika je za to da Grčka ostane u zoni evra i sprovede zahteve EU i MMF jer nema drugog rešenja, dok 16,5 odsto smatra da Grčka treba da napusti zonu evra.

- Ne treba fetišizirati ni evro, ni drahmu - rekao je u nedelju Panos Skurletis, portparol vodeće opozicione stranke, populističke SIRIZE koja kritikuje zonu evra i politiku stroge štednje za koju se posebno zalaže Nemačka.

- Evropska unija mora da se restaurira, na novim osnovama. Rešenje se mora naći u okviru EU, ali niko ne zna da li će EU opstati ako ne promeni politiku - rekao je Skurletis

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriza evrozone evro grčka kriza ekonomska kriza Grčka drahma

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana