Tekst objavljen: 16.05.2013 8:30        


Do ponedeljka će se odlučiti koliko će novca biti izdvojeno iz državne kase i iz čije „pregrade“ kako bi se ubuduće finansirao rad RTS. Plan je da se TV pretplata ukine do jula, odnosno do početka letnje pauze u parlamentu, posle čega bi medijski javni servis počeo da dobija novac iz budžeta.

TV pretplata će se plaćati samo do jula?

U ovom trenutku na stolu su formalno dva zakonska predloga, s tim što je skoro izvesno da prvi neće proći, jer predviđa „vezivanje“ pretplate za električna brojila.

Zato će se pred Vladom, najverovatnije, pojaviti zakon o elektronskim medijima prema kojem će država davati novac RTS, i to u 12 mesečnih rata. Ovaj prelazak RTS na državnu kasu bio bi oročen na najviše dve godine, a sve bi se vodilo kao bespovratna državna pomoć.

U radnoj verziji zakona, saznajemo, kao obaveza tog medija navodi se da novac koristi isključivo za „sprovođenje javnog interesa“. To znači za informativni, naučni, dečji program... Ali RTS bi i dalje imao pravo da ubira prihode od reklama, izdavanja diskova, organizovanja priredaba... O trošenju novca iz budžeta vodilo bi se posebno knjigovodstvo.

Inače, javni servisi u zemljama regiona finansiraju se mahom iz pretplate i prihoda od oglašavanja, a jedino u Crnoj Gori direktno iz budžeta. Građani regiona za to mesečno izdvajaju između tri i 12 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
televizija Radio-televizija Srbije RTS tv pretplata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana