Tekst objavljen: 22.10.2012 18:14        


Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da makroekonomska i finansijska stabilnost kao prioriteti ekonomske politike Srbije u srednjem roku mogu da se ostvare samo u uslovima dobre koordinacije fiskalne i monetarne politike.

Tabaković: Potrebna koordinacija NBS i države (Medija centar Beograd)

Tabaković je istakla da svaka aktivnost NBS ma koliko dobra bila, nije dovoljna da da rezultate ako ne postoji koordinacija sa fiskalnom politikom.

Ona je naglasila da je Srbiji neophodan održiv ekonomski rast i zaposlenost, zasnovani na neto izvozu jer je od brzine ekonomskog rasta važnija njegova struktura i održivost.

Tabaković je naglasila i da je problem kod visokog javnog duga Srbije to što država nema stvorene uslove da se proizvodnjom taj dug servisira.

Prema njenim rečima, privredni rast i zaposlenost mogući su samo uz doslednu i predvidivu, ali i fleksibilnu ekonomsku politiku.

Ona je ukazala na prednosti fleksibilno deviznog kursa, kao bržeg nacina prilagođavanja na spoljne šokove, napominjući da je NBS samo u ovoj godini intervenisala sa 1,3 milijarde evra, kako ta „fleksibilnost ne bi bila nepodnošljiva za privredu“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jorgovanka tabaković nbs Narodna banka Srbije guverner Narodne banke Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana