Tekst objavljen: 19.09.2012 12:53        


Guverner NBS Jorgovanka Tabaković kaže da bi banke u Srbiji trebalo da se vrate tradicionalnom poslu davanja kredita za otvaranje radnih mesta i proizvodnju i da će im centralna banka u tome pomoći.

Tabaković: NBS nije policajac (Medija centar Beograd)

- Malo kredita se danas u Srbiji usmerava na kreiranje kapitala i to je naš problem - rekla je ona i dodala da, za praktične potrebe građana, treba kreirati mogućnost da se koriste krediti za proizvodnju i stvaranje uslova da se zaradi.

Tabaković je istakla da NBS nije policajac i da će preventivnim merama pomagati banke da se u Srbiji osećaju dobrodošle i da sve opravdaju naziv domaćih banaka.

NBS mora da se doživljava, u delu kontrole, kao savetodavna institucija koja će preventivno i sistemom ranog upozorenja pomoći bankama da zarade, ostanu ovde ali da praktične efekte njihovog rada vide i građani, rekla je Tabaković.

Kako je istakla, prioritet je da se shvati da je NBS deo ambijenta koji čine i građani i bankarski sistem i privreda i država, kao i da je ona kuća otvorenih vrata za sve.

Tabaković je navela "da činjenica da je NBS samostalna ne znači da je samodovoljna i nezavisna od stvarnosti“ i dodala se „saveti i kritike neće smatrati udarima na samostalnost centralne banke".

Ona je podsetila da vlada, merama koje idu uz rebalans budžeta za ovu i budžetom za narednu godnu, pokušava da smanji budžetski deficit i NBS će joj pomoći da u tome uspe, ne zadirući u svoju samostalnost i ne namećući drugima sopstvene poslove.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Nevena 19.09.2012 15:33

    Toliko kritika na račun Narodne banke Jorgovanka je upućivala sa poslaničke klupe. Sada kaže da je NBS pre svega "savetodavna" institucija....Gospođo, nije vreme da ponavljate stare izgovore koje je imao prethodni guverner, vreme je da pokažete svoja dela.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Jorbovanka Tabaković nbs Narodna banka Srbije guverner Narodne banke Srbije banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana