Tekst objavljen: 05.08.2013 12:30        


Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da će do postepenog pada kamatnih stopa na kredite privredi i građanima doći, ali je preduslov za to očuvanje makroekonomske stabilnosti i obezbeđenje niske, stabilne i predvidive inflacije.

Tabaković: Kamate na kredite će postepeno padati (Medija centar Beograd)

- Kada uradimo taj domaći zadatak smanjiće se i percepcija rizika, zbog koje su sada kamate na dinarske pozajmice više od referentne kamatne stope i povećaće se dinarski izvori za kreditiranje po povoljnijim uslovima - rekla je Tabakovićeva u intervjuu agenciji Beta.

Kako je istakla, očekivani ekonomski oporavak Srbije treba da donese kvalitetnije investicije, što znači da će i korisnici kredita imati veću kreditnu sposobnost i da će rizik naplativosti kredita biti manji, a to omogućava niže kamatne stope na kredite.

- Nesporno je da bi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bio dodatna garancija da Srbija vodi dobru ekonomsku politiku, ali ako Vlada Srbije bude dosledno sprovodila ono što je sama utvrdila na planu javnih finansija i strukturnih reformi, efekti odlaganja aranžmana sa MMF biće relativno mali - kazala je Tabakovićeva.

Ona je ocenila da u Srbiji i dalje postoji potreba da država subvencioniše kredite, ali je važno da se odredi šta su prioriteti, tim pre što su budžetska sredstva limitirana.

- U normalnim regulatornim okolnostima subvencionisani krediti nisu uobičajeni, a sa stanovišta tržišta nisu ni poželjni. S druge strane, imajući u vidu nizak obim ekonomske aktivnosti, nelikvidnost u privredi i usporenu kreditnu aktivnost banaka oni mogu da budu podsticaj za poslovanje nekih sektora. Ja se nadam da će se sa vođenjem dobre ekonomske politike privredna aktivnost oporaviti, a kreditna aktivnost banaka povećati i da neće ni biti potrebe za ovakvim merama države - kazala je guverner NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jorgovanka tabaković guverner Narodne banke Srbije nbs Narodna banka Srbije kamate kamate na kredite banke krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana