Tekst objavljen: 23.10.2012 8:19        


Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanja Tabaković izjavila je da je za Srbiju bolje da ima fleksibilni kurs, ocenjujući da "fleksibilni kurs košta, ali fiksni kurs košta još više".

Tabaković: Fleksibilni kurs košta, fiksni još više (Medija centar Beograd)

Tabakovićeva je podsetila da je NBS ove godine potrošila oko 1,3 milijardi evra da bi fleksibilan kurs bio održan, da ne bude nepodnošljiv za privredu i da se stvore uslovi za izvozno orjentisanu privredu.

NBS neće dozvoliti preprodaju deviza

Guvernerka je rekla da NBS neće dozvoliti da neka banka jeftino kupuje devize na domaćem tržištu i prodaje ih po višoj ceni i to u vreme krize u Srbiji, kada su devize oskudan resurs. - NBS će i ubuduće pomno pratiti devizno tržište u Srbiji, naglasila je Tabakovićeva.
Ona je pozvala ekonomistu Dragana Đuričina da dođe u NBS i vidi argumente centralne banke, u vidu analize zašto je za Srbiju bolji fleksibilni kurs.

Tabakovićeva je takođe navela da ključni prioriteti kreatora ekonomske politike treba da budu makroekonomska i finansijska stabilnost, koja može da se obezbedi u dobroj koordinaciji finansijske i monetarne politike.

Ona je ocenila da preraspodela dohotka nije rešenje, već stvaranje većeg dohotka, a NBS množe da pruži svoj doprinos za bolji i brzi ekonomski rast.

Ističući važnost održivog ekonomskog razvoja, guvernerka je kazala da on treba da bude zasnovan na povećanju izvoza, a za to je potrebna predvidiva i fleksibilnija ekonomska politika.

- To znači da NBS ne treba da menja svoje ciljeve i instrumente ili da to čini na predvidljiv način - rekla je Tabakovićeva.

Ona je najavila da će osnovni zadatak NBS u narednom periodu biti da podstiče banke da rade osnovni posao - da odobravaju kredite, ali isto tako mora da posmatra šta one rade da trzištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizni kurs mere Narodne banke Srbije Narodna banka Srbije nbs guverner Narodne banke Srbije jorgovanka tabaković fleksibilni kurs fiksni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana