Tekst objavljen: 06.04.2013 11:00        


Na posao u Srbiji čeka 790 hiljada ljudi koji su prijavljeni Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Početkom aprila objavljeno je devet javnih poziva za aktivne mere zapošljavanja koje sprovodi država, kroz obuke, prakse i javne radove. Od početka godine svakoga dana bez posla je ostajalo 120 ljudi.

Svaki drugi nezaposleni u Srbiji među mladima

Ni novca, ni posla - sudbina je svakog četvrtog radno sposobnog u Srbiji. Broj onih koji su se upisali u spiskove Biroa za zapošljavanje od Nove godine veći je za 11.000. Dve petine nezaposlenih na posao čeka duže od četiri godine.

Nezaposleni imaju pravo na novčane naknade, i za to država izdvaja oko 19 milijardi dinara, što je pet puta više nego za sve mere zapošljavanja zajedno.

U Srbiji je svaki drugi mlad čovek nezaposlen, što je duplo više od evropskog proseka. U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da njihove mere daju rezultate, mada je gotovo isti broj onih koji dobiju i izgube posao.

- Mi možemo da budemo uzadovoljni sa obzirom na sredstva koja imamo da je povećan broj lica koji je zaposlen tokom prethodne godine - 205.000 lica je zaposleno sa naše evidencije, a od tog broja, 71.500 je zaposlen kroz naše aktivne mere - kaže Srđan Andrijanić iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Broj nezaposlenih u zemljama Evropske unije dostigao je rekordnih 19 miliona. Najviše ih je u Grčkoj i Španiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mladi ekonomska kriza traženje posla nezaposlenost nezaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana