Tekst objavljen: 29.04.2013 12:30        


Dok se većina zemalja EU bori sa nezaposlenošću pojedine evropske zemlje poput Švajcarske, Norveške i Austrije uspevaju da broj nezaposlenih svedu na minimum.

Švajcarci u panici: Nezaposlenost "čak" 3,2 odsto

Prosečna stopa nezaposlenosti u EU dostigla je u februaru ove godine 10,9 odsto, a u 17-članoj evrozoni rekordnih 12 odsto.

Još jedna zemlja van EU i evrozone, Norveška, gotovo da ne poznaje problem nezaposlenosti, koja je u januaru iznosila 3,6 odsto. Kada je 2009. kriza pogodila norvešku ekonomiju, budžet norveške agencije za zapošljavanje je značajno povećan, dok su otpušteni radnici upućeni preko biroa za zapošljavanje na dodatno školovanje, posebno mladi.
Imajući to u vidu, nevericu izaziva informacija da je "švajcarsku javnost zabrinula vest da je u martu broj nezaposlenih dostigao 150.000, odnosno stopu od 3,2 odsto".

Švajcarska, koja nije članica EU uspeva da se izbori sa krizom, mada njeni ekonomisti koji upozoravaju na posledice restruktuiranja, pre svega u bankarskom sektoru, smatraju neuspehom predviđeni rast bruto domaćeg proizvoda od 1,3 odsto u 2013, odnosno od 2,1 odsto u 2014. godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza nezaposlenost nezaposleni švajcarska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana