Tekst objavljen: 05.04.2013 15:10        


Evrozonom upravlja država iz senke – pojam kao da je izišao sa blogova i internet-stranica opskurnih tvoraca teorija zavere. Ali iza tog pojma i ideje da zonom evra, pa tako i Evropom, sve više vlada grupa sastavljena od političara, ekonomista i bankara, stoji jedan od najpoznatijih nemačkih ekonomista.

Super-država iz senke vlada evrom

Tomas Majer, nekadašnji glavni ekonomista Dojče banke predstavio je teoriju superdržave iz senke koja sve više i više povlači važne poteze koji se tiču stotina miliona građana.

Istorijske paralele sa aktuelnim stanjem unutar „superdržave“ Majer pronalazi ni manje ni više nego u situaciji koja je vladala u republikama nastalim nakon raspada Sovjetskog Saveza. U tim zemljama, među kojima je vladalo ogromno međusobno nepoverenje, na snazi je još uvek bila rublja, a i svoje dugove su te zemlje regulisale preko centralne banke u Moskvi. Post-sovjetska monetarna unija raspala se nakon što su zonu rublje 1992. napustile baltičke zemlje, a godinu dana kasnije i sama Rusija.
- U toj evrodržavi iz senke imate sve elemente: vladu u senci, to je Evropsko veće. Imate izvršnu vlast u senci, to je grupa zemalja sa evrom. A imamo i mobilnu, interventnu ekipu na terenu koja uskače kada se pravila grubo prekrše, to je Trojka - objašnjava Majer. Bez te tvorevine, valuta evro u ovom trenutku ne bi bila u stanju da preživi.

Pravni osnov za stvaranje te „superdržave“ su ugovori za koje velika većina građana Evropske unije nikad nije ni čula, poput zakonskih paketa „Tu pek“ i „Siks pek“ (Two Pack, Six Pack). Zatim, koliko građana stvarno razume šta se krije iza famoznog „Fiskalnog pakta“?

- Ta gusta mreža ugovora ograničava suverenost nacionalnih država i nameće im određeni stepen discipline kako bi mogle da deluju unutar dužničkog sistema - objašnjava Majer.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evro krah evrozone evrozona EU evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana