Tekst objavljen: 28.03.2013 13:30        


Stotine miliona evra prebačeno je sa Kipra posredstvom predstavništva kiparskih banaka u Londonu i Moskvi, navodi grčku televiziju Mega i objašnjava da je šef Centralne banke te zemlje Panikos Dimitrijadis koji je za vreme krize dozvolio da nastave rad filijale Banke Kipra i Kiparske narodne banke u Londonu.

Stotine miliona evra nestale iz kiparskih banaka

To je omogućilo skidanje velikih suma sa računa u kiparskim bankama u britanskoj prestonici, kao i preko jedne ruske banke u Moskvi.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2008. godine Pol Krugman kaže da bi "Kipar trebalo da odmah napusti evrozonu. Razlog je jednostavan. Ostati u evrozoni znači trpeti neverovatan pritisak koji će trajati godinama, dok će zemlja pokušati da pokrene novi bankarski sektor. Napuštanjem evrozone i dozvoljavanjem pada nove monete, Kipar će ubrzati ovu reorganizaciju".
Prema istom izvoru, guverner Dimitrijadis se sada nalazi "na nišanu političkog rukovodstva ostrva zbog postupanja za vreme krize i čuju se zahtevi da se on smeni".

Kiparski list Filelefteros piše da su se pojavili podaci o velikoj krađi sredstava iz Kiparske narodne banke i skandalu oko prebacivanja milijardi evra sa Kipra u Grčku.

Ako se ispostavi da je u kiparskim bankama sada ostalo manje novca nego ranije, planirani procenat vanrednog poreza na preostale depozite će se uvećati, tvrde dobro obavešteni izvori u Nikoziji.

Ministar finansija Kipra Mihalis Saris, koji je ranije objavio da je moguće da se otpiše 30-40 odsto od velikih uloga u Banci Kipra, danas je izjavioda ne isključuje da će "šišanje" uloga iznad 100.000 evra u Banci Kipra iznositi 50 odsto, a u Kiparskoj narodnoj banci 80 procenata.

Kipar je prva članica evrozone u kojoj je uvedena kontrola transfera novca, čime je, ocenjuju analitičari, narušen jedan od osnovnih principa EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Kipar dužnička kriza ekonomska kriza banke banka kriza evrozone kriza u Evropi bankrot

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana