Tekst objavljen: 12.03.2013 15:50        


Ekonomista Stojan Stamenković kaže da nema ekonomskog osnova da se poveća minimalna cena rada u Srbiji, koja je trenutno 115 dinara po satu, i navodi da bi rezultat povećanja minimalne cene rada za procenat povećanja potrošačkih cena, u ovom trenutku mogao biti samo dodatno otpuštanje radnika.

Stamenković: Veći minimalac, više otkaza

- Povećanje minimalne zarade sa gledišta standarda bi bilo opravdano, ali u ovom trenutku nema ekonomskog osnova za to s obzirom na pad proizvodnje i bruto domaćeg proizvoda - kazao je Stamenković.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost ocenili su da minimalnu cenu rada u Srbiji što pre treba povećati, naglašavajući da ni tada neće biti obezbeđena minimalna egzistencija radnika.

Procene SSSS su da minimalna cena rada treba da bude poveća sa 115 dinara po satu na 130 dinara, a sindikata Nezavisnost da bi trebalo da se poveća za minimum pet do "idealnih 10 odsto", ali da ni tada to ne bi bilo dovoljno.

Predstavnici Udruženja poslodavaca Srbije smatraju da u prvoj polovini ove godine ne bi trebalo povećavati minimalnu cenu rada, jer se za to nisu stekli uslovi u privredi i da bi u ovom momentu samo povećanje minimalne cene za tri dinara povećalo namete poslodavcima za nekih 56 miliona evra.

Prošle godine minimalna zarada podignuta je sa 102 na 115 dinara po satu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
minimalac prosečna plata prosečna zarada plate zarade Srbija radnici zaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana