Tekst objavljen: 29.03.2013 11:11        


Dok posrnula privreda ipak može da računa na subvencionisane kredite za održavanje likvidnosti, prezaduženi građani moraju sami da se snalaze. Uprkos krizi većina dužnika redovno namiruje svoje rate, ali kada im kasni plata, ili ostanu bez posla, i otplata zajma postaje problem.

Šta banke nude klijentima koji ne vraćaju kredite

Aktiviranje hipoteka i drugih garancija, tvrde bankari redom, poslednje su rešenje. Pre toga nudi se refinansiranje, produžetak roka otplate, grejs period, ali i uvođenje novog dužnika u postojeći dug, baš poput nekadašnjih žiranata.

U Kredi agrikol banci ističu da se klijenti najčešće odlučuju da pronađu člana porodice ili prijatelja koji će pristupiti dugu. Ovo najviše liči na nekadašnje žirante, koji će snositi troškove mesečnih rata kad se pravi dužnik nađe u problemu. U Sosijete ženeral banci navode da je najvažnije javiti se na vreme svom bankaru, jer ako se obaveze nagomilaju, a kašnjenje upiše u Kreditni biro, to je problem ne samo za aktuelno, već i sa potencijalno buduće zaduženje.
Ljiljana Milošević, zamenik direktora sektora poslova sa stanovništvom Komercijalne banke, kaže da "korisnici kredita mogu da produže rok otplate kredita do 24 meseca, uz grejs perioda do 24 meseca i mesečni obračun i naplatu kamate u toku trajanja tog perioda".

Klijenti Komercijalne banke koji izgube posao mogu, praktično da „zamrznu“ plaćanje rata na maksimum dve godine, dok god su bez posla , uz obavezu da svaka tri meseca dostavljaju banci dokaz o statusu zaposlenja.

Vladimir Macura, direktor odeljenja za restrukturiranje Sberbanke, navodi da "u najvećem broju slučajeva kod problematičnih kredita problem nastaje zbog gubitka posla. U tom slučaju klijenti često traže i na kraju i dobijaju grejs period od šest do 12 meseci".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otpuštanja otkazi ekonomska kriza hipoteke hipoteka aktivrana hipoteka aktivirane hipoteke nenaplativi krediti otplata kredita kašnjenje u otplati kredit krediti banka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana