Tekst objavljen: 03.05.2013 15:00        


Gradnja prvog vetroparka u Srbiji, vrednog 300 miliona evra, trebalo bi da počne krajem godine u Kovinu, najavio je investitor-firma Kontinental vind partners.

Srbija dobija vetropark vredan 300 miliona evra

Predsednik CWP Mark Krendal je istakao da će CWP u izgradnju vetroparka "Čibuk" u Kovinu uložiti 30 procenata vrednosti projekta u obliku akcijskog kapitala,odnosno oko 90 miliona evra, dok će ostatak od 210 miliona evra biti krediti finansijskih institucija.

On je naveo da je pred CWP-om i sklapanje ugovora o prodaji struje, najverovatnije Elektroprivredi Srbije, odnosno javnom snabdevaču koji tek treba da bude formiran i dodao da je sadašnja donja granica ekonomske isplativosti otkupne cene struje iz vetrogeneratora, odnosno "fid in" tarife 9,2 evrocenti po kilovat-satu.

Kompanija CWP u Srbiji posluje od 2009. godine, gde je septembra 2012. preselila svoju centralu iz Londona, pa sada iz Beograda vodi sve svoje evropske aktivnosti. Kompanija je prisutna u više zemalja centralne i jugoistočne Evrope, kao i u Australiji. U Rumuniji je izgradila najveći vetropark u Evropi, snage 600 megavata.

Krendal je istakao da bi u prvoj fazi ulaganja CWP trebalo da izgradi 57 vetrenjača, od kojih će svaka imati maksimalan kapacitet od 2,5 megavata, odnosno ukupno 142,5 megavata, što je dovoljno da snabdevanje strujom 40.000 domaćinstava.

Srbija će tim vetroparkom, kako je naveo Krendal, dobiti ozbiljan energetski objekat koji će 70 odsto svoje energije proizvoditi zimi, čime će se zameniti uvoz struje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Milica 03.05.2013 15:21

    Jos jedna velika pljacka Srbije pa zar u zemlji sa toliko reka mi sklapamo ugovore o otkupu energije po povlascenoj ceni.Lepo su doneli zakon koji im omogucava legalnu pljacku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
energetika vetrenjače vetroelektrane struja strane investicije strani investitori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana