Tekst objavljen: 09.11.2012 16:18        


Srbija će se žaliti Velikom veću suda u Strazburu na presudu Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura o isplati devizne štednje u bivšoj beogradskoj Investbanci štedišama iz drugih republika bivše SFRJ.

Srbija će se žaliti na presudu o štednji

U Ministarstvu pravde Srbije kažu da je moguće da će se u postupanju po presudi suda u Stazburu Srbija dogovarati sa Slovenijom, kojoj je, istom presudom, naloženo da isplati štednju položenu u bivšoj Ljubljanskoj banci.

Po podacima Agencije, vrednost deviznih uloga štediša iz BiH u Investbanci bila je 80,9 miliona evra, uključujući kamatu do dana otvaranja stečaja banke. Štediše iz Hrvatske imale su uloge u vrednosti 3,1 milion evra, koliko i štediše iz Makedonije, dok su državljanima Slovenije u Investbanci ostali ulozi od 564.956 evra.
Investbanka koja je imala podružnicu u Tuzli, BIH, u stečaju je od januara 2002. godine, a stečaj sporovodi Agenciji za osiguranje depozita Srbije.

U Agenciji je rečeno da ona nema nikakve obaveze po osnovu stare devizne štednje u Investbanci, kao ni u bilo kojoj drugoj banci.

Kako je objašnjeno, Zakonom o regulisanju javnog duga Savezne Republike Jugoslavije, donetim 2002. godine, regulisano je da se potraživanja štediša izvan SRJ koju su činile Srbija i Crna Gora, ostvaruju na osnovu ugovora o sukcesiji između bivših repubika SFRJ.

Srbija nije potpisala ugovor sa BiH o sukcesiji, a namera Ministarstva pravde je da u obraćaju Velikom veću suda u Strazburu predloži da se isplata štedišta Investbanke reguliše takvim ugovorom koji bi zaštitio i prava štediša iz Srbije koji su imali uloge u bankama sa sedištima u drugim republikama bivše SFRJ.

Država Srbije je sa Investbankom usaglasila potraživanje u vrednosti 15 odsto ukupnog iznosa stare devizne štednje svih štediša iz svih republika i to potraživanje prijavila za naplatu iz stečajne mase banke, kao prvi isplatni red. To potraživanje je u celosti isplaćeno, a rezervisan je iznos za Republiku Crnu Goru, potvrdila je Agencija za osiguranje depozita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
žalba Srbija invest banka štednja štediše Evropski sud za ljudska prava sud presuda tužba

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana