Tekst objavljen: 28.05.2013 17:50        


Formiranje zone slobodne trgovine između SAD i EU, koje je na dnevnom redu razgovora Vašingtona i Brisela, kao glavna ideja za izlazak iz krize, može loše da se odrazi na privredu balkanskih zemalja, posebno onih koje nisu članovi EU.

Slobodna trgovina SAD i EU loša za Balkan

Prema rečima direktora nemačke fondacije "Bertelsman" u Vašingtonu Tajsona Barkera, slobodna trgovina između Evrope i SAD znači da postojeći deficit balkanskih zemalja u trgovini sa zemljama EU može biti povećan.

Prema nekim procenama, u slučaju skromne liberalizacije trgovine između SAD i EU, makedonski BDP može dugoročno biti smanjen za 1,5 odsto, kao efekat povećanja deficita uvoza mašina, hemikalija i goriva. Na to može da utiče i mogući veći uvoz iz SAD i EU, a smanjen izvoz.

Barker kaže da je najveće razočaranje procena da bi mogao izostati očekivani pozitivan indirektan efekat.

Prema njegovim rečima, efekat liberalizacije će biti pozitivan za sve zemlje na Balkanu članice EU, čak i one koje su najmanje konkurentne, kao što je Grčka. To znači da će ugovor povećati i korist za balkanske zemlje ako postanu punopravne članice EU, jer će dobiti direktan pristup američkom tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
spoljnotrgovinski deficit budžetski deficit balkan SAD EU liberalizacija trgovine slobodna trgovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana