Tekst objavljen: 03.05.2013 10:00        


Država je za još dva meseca produžila rok za prijavu imovine vrednije od 35 miliona dinara. Direktor Poreske uprave Ivan Simič najavljuje unakrsnu kontrolu imovine i prihoda, uz upozorenje da oni koji utaje porez ovoga puta neće proći nekažnjeno.

Simič: Utaja poreza neće proći nekažnjeno

Procenjuje se da toliku imovinu poseduje više od dve hiljada građana, ali je od januara, od kad prijavljivanje traje, to učinilo manje od polovine.

Situacija je slična kao i u Sloveniji u kojoj je Simič radio pre dolaska u Srbiju. - Promena mišljenja zaposlenih u poreskoj upravi, takođe i promena mišljenja poreskih obveznika. Vidimo da neki ne reaguju kako bi trebalo - ukazao je Simič.
- Odziv nije kao što smo očekivali i zbog toga je rok produžen. Možda neki još uvek kalkulišu, misle da nećemo moći da ih pronađemo, ako ne prijave imovinu - objašnjava Simič.

On ističe da će se nakon završetka roka istovremeno raditi na primljenim prijavama, ali i na proveravanju toga ko se još nije prijavio. - To se može proveriti preko raznih baza podataka, kao što su registracija automobila, vlasništvo kuće i uplate preko banaka na račune - kaže Simič.

Simič se nada da će se do juna doći do te brojke od oko dve hiljade, jer je za sada samo oko 900 ljudi prijavljeno. - Prema novom zakonu koji je u postupku predviđena je sankcija od tri odsto od neprijavljene imovine. Međutim, to će važiti tek za sledeće prijave imovine, neće važiti za ovu - rekao je Simič.

Od prvog aprila je krenula i prinudna naplata duga onima koji nisu ušli u reprogram zateznih kamata, a kojih je bilo oko 209.000.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porezi poreska uprava porez plaćanje poreza oporezivanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana