Tekst objavljen: 29.08.2013 14:00        


Ruski bankarski div Sberbank danas je izvestio da je u drugom tromesečju zabeležio tek blagi rast neto dobiti na godišnjem nivou, te da je povećao rezervacije za loše zajmove. Neto dobit je iznosila 86 milijardi rubalja (2,6 milijardi dolara), što je za 3,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Sberbank: Neto dobit povećana na 2,6 mlrd. dolara

Na ime rezervacija za loše kredite banka je izdvojila 30,9 milijardi rubalja, što je približno 15 puta više nego u prošloj godini kada su iznosile samo 2,1 milijardu rubalja. U Sberbanci se inače uveliko oslanjaju na potrošačko kreditiranje u uslovima slabe korporativne tražnje za kreditima.

Udeo loših zajmova nepromenjen je u poređenju sa krajem 2012. godine i iznosio je 3,2 odsto. Stopa adekvatnosti kapitala u drugom tromesečju smanjena je pak na 10,5 sa 10,9 posto koliko je iznosila krajem prvog tromesečja 2013. Rezultati poslovanja uglavnom su u skladu s očekivanjima tržišta a odražavaju izloženost ove banke u državnom vlasništvu na usporavanje ruske privrede.

U Sberbanci prognoziraju da će u 2013. ostvariti neto dobit u rasponu od 370 do 390 milijardi rubalja. Takve prognoze analitičari sada ocenjuju previše optimističnima, s obzirom na usporavanje aktivnosti u privredi koja je u drugom tromesečju porasla svega 1,2 odsto.

Rusko ministarstvo očekuju rast BDP-a od 1,8 odsto u ovoj godini, dok je ranijom prognozom predviđan rast od 2,4 odsto. Kao glavne razloge za snižavanje prognoze u ministarstvu navode slabljenje izvoza i lične potrošnje. Takva situacija, po oceni analitičara, mogla bi dodatno ojačati pritiske na potrošače i otežati im otplatu zajmova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana