Tekst objavljen: 12.04.2013 15:29        


Srbija je zainteresovana za isporuke Fijata na rusko tržište. Između Rusije i Srbije, na snazi je režim slobodne trgovine, ali automobili ne ulaze na ovaj spisak robe oslobođene od plaćanja poreza i ovo je postala jedna od glavnih tema pregovora delegacije srpske vlade sa ruskim kolegama.

Saradnja sa Rusijom: Projekti koji nas očekuju

U ambasadi Italije u ruskoj prestonici predstavljen je automobil Fiat 500L, proizveden u Kragujevcu.

- Svestan sam činjenice da građani Rusije više vole veća vozila, ali imajući u vidu i potrebe srednje klase ako bi cena bila snižena za izvoz carine, ja mislim da bi ovaj auto bio veoma konkurentan u ovoj klasi. Imajući u vidu kvalitet sigurno da bi to dobro prošlo - rekao je Dinkić.

Druge važne teme rusko-srpskog dijaloga su bankarski sektor i energetika. Razgovaralo se o izgradnji Južnog toka gde već u decembru treba da krenu radovi preko teritorije Srbije.

- Imajući u vidu da su investicije koje su potrebne samo za taj deo Južnog toka, koji bi prolazio kroz Srbiju, 1 milijarda i 700 miliona dolara, a da je ugovorom predviđeno učešće naše strane od 30 posto, dobili smo predlog juče sa ruske strane da bi oni mogli kompletno celu investiciju sami da finansiraju, a da onda mi to na neki način otplatimo od budućih taksi na tranzit gasa kada se završi taj projekat, što je za nas vrlo povoljno. Od budućih tranzita gasa bi vratili ovaj naš ugovorni deo investicija.

Razgovaralo se o tome da ruske banke kao što su Sberbank i VTB budu više prisutne na srpskom tržištu sa većim iznosima finansiranja imajući u vidu manju aktivnost nekih banaka iz Evrope.

Ponovo je počela da nam raste trgovina sa Rusijom. U prva dva meseca ove godine izvozili smo skoro za 50 posto više na rusko tržište nego u prva dva meseca pre godinu dana. Potencijal je ogroman.

Još jedan važan ekonomski projekat o kojem su razgovarali je učestvovanje u izgradnji distributivnog logističkog centra u Moskvi gde bi naše firme pre svega učestvovale u takvom jednom projektu sa nekih dvadesetak tridesetak miliona evra. Cela vrednost projekta je, prema rečima Dinkića, oko 110 miliona evra.

- Centar ne bi bio samo za srpsku robu već bi bio mnogo veći, ali bar jedan deo bi bio namenjen samo za robu iz Srbije, hranu ali i druge proizvode koji se ovde izvoze. Time bi sigurno povećali naš izvoz. Tako da jako je bila dobra atmosfera na tim razgovorima. To je bilo više od uobičajenog diplomatskog razgovora, tu se vidi i prijateljstvo dve zemlje- rekao je Dinkić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ruske banke distributivni logistički centar Mlađan Dinkić rusija Srbija saradnja izvoz južni tok pregovaranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana