Tekst objavljen: 03.07.2013 10:00        


Zakonom određen probni rad, koji može da traje najduže šest meseci, privatnici veoma često zloupotrebljavaju tako što mesecima drže neprijavljene radnike pod izgovorom da su na probi.

Probni rad: Umesto ugovora radnicima "šut-karta"

Nakon isteka probnog rada radnik dobija otkaz uz obrazloženje da nije zadovoljio kriterijume, a na njegovo mesto dolazi novi radnik na isti taj probni rad.

Ugovor jedini pravni oblik zaštite

Predsednik Društva za borbu protiv prevara Saša Pribićević naglašava da je jedini način da se radnici zaštite ugovor, koji je obavezan i za probni rad. - Ugovor za probni rad računa se kao rad na određeno i mora se potpisati, jer je to jedini dokaz da se radilo na nekom mestu. Sve zaposlene treba da štiti Inspekcija rada. Gledao sam kako rade svoj posao. Najvažnije im je da je radnik prijavljen, ali ih ne zanima da li je taj radnik dobio platu. Dešava se da ljudi rade mesecima, a od zarade vide samo nekoliko hiljada dinara i na kraju dobiju otkaz. To je izrabljivanje ljudi, pravi robovlasnički odnos - kaže Pribićević.
Zloupotreba ove vrste najzastupljenija je u kafićima, buticima, trafikama, pekarama i sezonskim delatnostima, gde posao traže mladi željni zarade i sopstvenog dinara.

Zbog loše ekonomske situacije i povećane nezaposlenosti sugrađani srljaju u ponuđene poslovne prilike, a da se prethodno ne informišu o svojim pravima, kao ni o budućem poslodavcu.

Oštećeni radnik koji ima ugovor o probnom radu, može da se obrati inspekciji ili da pokrene privatnu tužbu, što se retko dešava, jer je proces skup i spor.

Načelnica Inspekcije rada Ljiljana Stojšin kaže da svaki poslodavac određuje dužinu probnog rada, koji ne sme biti duži od šest meseci i mora biti naznačen u ugovoru.

Ukoliko inspekcija zatekne neprijavljenog radnika kažnjava poslodavca i određuje mu rok do kada mora prijaviti radnika. Kazne za fizička lica su od 400.000 do 500.000 dinara, dok će pravna lica platiti od 800.000 do milion dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
probni rad proba posao karijera poslodavac radnici zaposleni nezaposleni nezaposlenost prava zaposlenih prava radnika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana