Tekst objavljen: 25.08.2013 12:00        


Vlasnik italijanske kompanije Firem, Fabricio Pedroni, poslao je radnike na kolektivni odmor i tokom njihovog odsustva izmestio proizvodni pogon u Poljsku. Pedroni je 2. avgusta poželeo zaposlenima da uživaju na odmoru i rekao im da se vrate na posao za tri sedmice.

Poslao radnike na odmor i preselio fabriku u Poljsku

Iste noći je, ne obavestivši o tome radnike, počeo da rasklapa i priprema za transport u Poljsku mašine u fabrici za proizvodnju elektronskih komponenti, sa sedištem u mestu Formidjine, blizu Modene, na severu Italije.

Fabrika u Poljskoj treba zvanično da bude otvorena 2. septembra, a sudbina italijanskih radnika još nije poznata. Pedroni je rekao da će petorici njih obezbediti posao u fabrici u Poljskoj, dok će u Italiji, na papiru, ostati 10 zaposlenih.
- Da sam im rekao o planu za izmeštanje proizvodnje u inostranstvo, zauzeli bi fabriku i konfiskovali je. Prava istina je ta da sam želeo da moja fabrika opstane, za šta u Italiji više nije bilo uslova. Ne želim veći profit, želim samo da Firem opstane - rekao je Pedroni (49).

Prema njegovim rečima, fabrika je od 2008. godine poslovala s gubitkom, bez izgleda na poboljšanje usled visokih poreza i doprinosa i skupe radne snage.

- Morao sam da donesem odluku. Naši konkurenti u Rumuniji i Poljskoj nude mnogo niže cene. Imao sam tri opcije - da zatvorim fabriku, da je izmestim, kao što su to mnogi uradili, ili da izvršim samoubistvo - kazao je Pedroni italijanskom radiju.

Vest o zatvaranju pogona stigla je sa zakašnjenjem od desetak dana do 40 zaposlenih, koji su, razjareni, smesta razvalili fabričku kapiju i blokirali poslednjih 20 kamiona koji je trebalo da prevezu mašine u Poljsku. Najveći deo mašinerije je, međutim, dotad već bio prebačen.

Pedroni, koji se nalazi u Poljskoj, rekao je da je dobio pretnje smrću i da ne namerava da se u skorije vreme vrati u Italiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana