Tekst objavljen: 11.07.2013 15:00        


Kada se saberu sva zakonom dozvoljena odlaganja za dobijanje građevinske dozvole u Srbiji, dolazi se do podatka da dobijanje dozvole može da traje 234 dana. Za to vreme potrebno je prikupiti oko 90 različitih dokumenata - od raznih saglasnosti preko potvrda i dozvola, do dokaza, zahteva, izvoda, izjava, rešenja, uslova...

Posao u Srbiji: Za građevinsku dozvolu 234 dana

Za dobijanje ovih papira potrebno je preći grad uzduž i popreko i po nekoliko puta posetiti službenike koji rade na oko tridesetak šaltera najrazičitijih instutucija - od katastra, Vodovoda i kanalizacije, preduzeća za distribuciju gasa, toplotne energije, telekomunikacionih preduzeća, zavoda za zaštitu spomenika kulture, životne sredine...

Četiri džinovska koraka do dozvole za gradnju:

1. Lokacijska dozvola

Ukoliko zemljište ne mora da se prenameni i ukoliko vlasnik ima dokaz o vlasništvu zadobijanje lokacijske dozvole potrebno je izvaditi deset komumenata za čije je dobijanje potrebno ispuniti isto toliko uslova i obići bar 20 šaltera. Za ovaj korak potrebno je čak 154 dana.

- 10 dokumenata
- 20 šaltera 154 dana

2. Građevinska dozvola

Nakon muke oko dobijanja lokacijske dozvole, sledi nova muka za koju je potrebno najmanje pet različitih dokaza, šest saglasnosti i građevinska dozvola za pripremne radove. U jurcanju za građevinskom dozvolom potrebno je obići još šest institucija.

- 5 dokaza
- 6 saglasnosti
- 157 dana

3. Odobrenje za izgradnju

Za rešenje o izgradnji potrebno je pribaviti pet dokumenata i čekati u redu u četiri institucije. Tek tada počinje izgradnja. Dobijenja građevinske dozvole i odobrenje za izgradnju može da traje oko 40 dana, bez vremena koje je potrebno za izradu glavnog projekta.

- 5 dokumenata
- 4 instutucija
- 40 dana

4. Upotrebna dozvola

Za upotrebnu dozvolu potrebno je pribaviti sedam zahteva i sedam saglasnosti. Ovaj posao zahteva obilazak pet institucija, a sve to može da traje 37 dana.

- 7 zahteva
- 7 saglasnosti
- 5 institucija
- 37 dana

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao biznis Srbija građevinske dozvole

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana