Tekst objavljen: 23.10.2012 7:48        


Udruženja poljoprivrednika oštro su kritikovala Mlađana Dinkića što je dogovorio da bez tendera poljoprivredno zemljišta ustupi arapskim investitorima, a ministarstvo žestoko odgovara.

"Poljoprivrednici, zašto vam smeta šeik Muhamed?"

Ministarstvo je poljoprivrednike upitalo zašto bi nekome smetalo da najveća agro-industrijska korporacija iz Abu Dabija, jedne od najbogatijih zemalja na svetu, koja uspešno radi na svim kontinentima, uključujući i zemlje EU, napravi moderna poljoprivredna gazdinstva od naših prežaduženih i propalih kombinata.

- Optužili ste ministra Dinkića da je ovim potezom svim poljoprivrednicima uputio poruku da se strategija razvoja agrara više ne zasniva na porodičnim gazdinstvima, već na naftnim magnatima, odakle god da dolaze. Pitamo se zašto vam smeta ako je šeik Muhamed zainteresovan da nam obezbedi novac za realizaciju ovih infrastrukturnih projekata i nudi da mu to otplatimo u robi? Zar time srpski poljoprivrednici za svoje proizvode neće dobiti još jednog potencijalnog kupca, i to kupca ozbiljne platežne sposobnosti? - navodi u saopštenju ministartvo.

Takođe, iz ministarstva pitaju poljoprivrednike "da li su se osećali poniženo kada su sva propala imanja tenderom prodata onima koji su ih upropastili, da li je javni tender bio garancija uspeha za ta gazdinstva kao i da li su oni uradili bilo šta da se sistemski reši pitanje logistike za izvoz poljoprivrednih proizvoda kao i sistema za navodnjavanje?"

Na kraju saopštenja dodaju da ako već ova Udruženja poljoprivrednika ne žele da pomognu u kako se navodi "istorijskoj prilici da se napravi čvrsta saradnju sa jednom od retkih zemalja u svetu koja u ovom trenutku ima ogromna raspoloživa sredstva za investicije, onda ne trebaju ni da odmažu u tome".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poljoprivreda Mlađan Dinkić investicije UAE emirati ujedinjeni arapski emirati

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana