Tekst objavljen: 23.08.2013 8:30        


Rekonstruisana Vlada će biti prinudjena da zaista počne da sprovodi "tektonske" privredne reforme i potpuno promeni koncept ekonomskog razvoja zemlje.

Pavičić: Neophodno ukinuti monopol banaka

Ugledni privrednik i počasni predsednik uspešne izvozne kompanije Sintelon Tarket Nikola Pavičić kaže da posle svih promašaja koje su imale prethodne vlade, počev od 2001. godine, najvažniji zadatak rekonstruisane Vlade Srbije bi trebalo da budu promene u finansijskoj sferi i realnom sektoru privrede.

Pavičić je rekao da je "zbog monopola bankarskog sektora i veoma precenjenog kursa dinara u dugom perodu", domaća privreda radila pod neravnopravnim uslovima u odnosu na stranu konkurenciju.

- Sada se to mora promeniti, ukoliko želimo da izađemo iz tekućeg 'začarnog kruga', u kome su jedini dobitnici banke i uvoznički lobi, dok svi ostali uglavnom gube - kaže Pavičić.

- Prvo treba reformisati bankarski sistem, s ciljem da se kamate drastično smanje i tako omogući realnom sektoru da lakše posluje - tvrdi on i dodaje da hitno valja raditi i na uspostavljanju realnog kursa dinara, jer je domaća valuta sada "drastično precenjena" i to, prvenstveno, u cilju zaštite uvozničkog i bankarskog lobija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Ljilja 23.08.2013 8:58

    *ukoliko bi se dogodile takve promene, a neće, reakcije naroda bi bile meverovatne. Upravo te banke su svojim nerealnim kamatama iodrešenim rukama da ih podižu kad im odgovara dovele ovaj narod u bedu u 80%slučajeva. Da imamo onog mađarskog Predsednika gde bi nam kraj bio. Čovek je prepoznao tagediju I jednim potezom spasao svoj narod.
    Svaka cast...........

  2. User image
    Nepravda 23.08.2013 9:11

    Bas me cudi sto gospodin Pavicic ovako prica za uvoznicki lobi.
    To sto je on deo izvoznickog lobija se nigde ne spominje.

  3. User image
    kao ekonomista 23.08.2013 14:05

    To što gospodin Pavičić opet predlaže predstavlja vrh ledenog brega. I da li još iko veruje da je to izlaz iz začaranog kruga? Ja mislim da je to, samo za sebe, besmislica.
    Da li možda treba pokušati utvrditi jedinstvene, prirodne kriterijume,(znamo koje i kakve) kriterijume koji bi važili za sve bez izuzetka i koje bi beskompromisno i bez izuzetka sprovodili?
    Iskreno, da li smo spremni i ako nismo šta mislite ko nije?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana