Tekst objavljen: 27.02.2013 16:40        


Kanadski metalni novčić od jednog penija povučen je iz upotrebe u februaru, jer je njegova vrednost manja od cene troškova proizvodnje. Kanadski peni vredi manje od jednog evrocenta, a troškovi njegove proizvodnje dostižu 1,6 evrocenti.

Ovo su najmanje vredni novčići na svetu

Kako prenoci BBC News, kanadski peni nije jedini novčić čija je proizvodnja postala neisplativa.

U SAD i Velikoj Britaniji pojedini analitičari smatraju da je upotreba novčanica od jednog centa, odnosno jednog penija, nepotrebna i da ih treba što pre ukinuti.

- Proizvodnja bezvrednih novčića pada na teret gradjana. Peni i cent su postali bezvedni žetoni - objasnio je za BBC američki ekonomista i bankar, Fransoa Veld.

Najmanju vrednost u svetu ima uzbekistanski tijin, jedan američki cent vredi 1999 tijina. Takođe, jedan američki cent vredi 855 burmanskih pija. Ti novčići su toliko mali da ih je teško pronaći, iako su i dalje u upotrebi jer su građani emotivno vezani za njih.

U Tanzaniji novčanica od pet centi njihove valute vredi koliko jedan američki cent, ali pošto je nemoguće išta kupiti za tu novčanicu, ona se praktično i ne koristi.

Prema pisanju francuskog lista Figaro, Australija poseduje najvredniji novčić na svetu napravljen od zlata, čija vrednost iznosi 40 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kovanice novac valute svet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana