Tekst objavljen: 10.06.2013 8:10        


Ekonomske mere koje ćemo da donesemo bolne su, ali neophodne. Kada ih ne bismo primenili, finansijski rezovi prema građanima sledeće godine bili bi mnogo teži. Bolje da sada uzmemo gorak lek, nego šećernu vodicu, posle koje bismo morali da pređemo na najjače injekcije - kaže Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede.

Ovo su "bolne, ali neohodne" mere Vlade Srbije

Dinkić objašnjava da su nove mere Vlade Srbije podeljene u tri dela:

Premijer Ivica Dačić kaže da teret ekonomske krize ne treba da ponesu građani i dodao da ni Srbija neće bankrotirati, kao što nije ni Grčka. - Kada je Srbija preživela stanje rata i bombardovanje i sankcije sigurno je da će preživeti i sada. Kada je preživela najveći deficit na kraju vlade Mirka Cvetković, preživeće i sada. Srbiji je potrebna ekonomska i politička stabilnost dodao je on.
- Prvo, smanjićemo rashode u budžetu za 40 milijardi dinara, a pritom nema smanjivanja niti zamrazavanja plata i penzija. Drugo, obavićemo strukturne reforme u narednih godinu dana u javnim preduzećima. I treće, popravićemo poslovnu klimu kroz izmenu Zakona o radu i izmenu Zakona o planiranju i izgradnji. Sve ovo mora odjednom, da bi imalo efekta.

- Daleko smo i od pomisli na bankrot. Ali moramo da razmišljamo šta će biti u narednih pet godina. Zato smo primorani na ove poteze - zaključio je Dinkić.

On kaže da "neće biti smanjenja niti zamrzavanja plata u javnom sektoru i penzija. Ali biće ograničen njihov rast u skladu s mogućnostima budžeta. Minimalna povišica biće obezbeđena u narednih godinu i po dana i biće usklađena s realnim mogućnostima privrede".

Ministar je precizirao da je jedino ostalo neusaglašeno da li će biti redovne oktobarske povišice za plate i penzije, ali da će do kraja nedelje i to biti dogovoreno.

Prema njegovoj oceni, državni aparat na svim nivoima u Srbiji mogao bi da se smanji za trećinu, a da pritom bude efikasniji, pa će do kraja godine biti utvrđene mere da se to postigne, uz donošenje novog Zakona o radu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija ekonomska kriza ekonomija Vlada Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana