Tekst objavljen: 07.05.2013 11:11        


Oskar Lafonten, nemački ministar finansija koji je lansirao evro, zatražio je odustajanje od “katastrofalne” zajedničke valute kako bi se omogućio oporavak južne Evrope, upozorivši da aktuelni kurs “vodi u propast”.

"Otac evra" tvrdi: Ukidanje evra ili sledi propast

Lafonten upozorava da se ekonomska situacija pogoršava iz meseca u mesec, a nezaposlenost je dostigla nivo koji sve više dovodi u sumnju demokratske strukture.

List San proglasio je Lafontena “najopasnijim muškarcem u Evropi”, nakon što je 1998. godine zatražio stvaranje “ujedinjene Evrope” i “kraj nacionalne države”. Evro je lansiran prvog januara 1999, a papirne novčanice su uvedene tri godine kasnije.
- Nemci još nisu shvatili da će južna Evropa, uključujući Francusku, zbog ekonomske krize u kojoj se trenutno nalazi, pre ili kasnije, biti prenuđena da se suprotstavi nemačkoj hegemoniji - rekao je on, pripisujući krizu velikim delom nemačkom smanjenju plata u korist povećanja udela u izvozu.

Na sajtu nemačke “Levice”, on je izjavio da će se kancelarka Angela Merkel probuditi iz svog "prepotentnog sna", kada se udruže evropske zemlje u nevolji kako bi iznudile promene u politici rešavanja krize na štetu Nemačke.

Oskar Lafonten je izjavio da je podržavao evropsku monetarnu uniju, ali da više ne veruje u njen opstanak.

- Nade da će stvaranje evra podstaći racionalno ponašanje nacionalnih ekonomija bile su uzaludne - rekao je on, dodavši da je politika prinude Španije, Portugalije i Grčke da sprovede internu devalvaciju bila "katastrofalna".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evrozona evropska unija EU kriza evra raspad evrozone propast evrozone krah evrozone kriza evrozone evro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana