Tekst objavljen: 22.04.2013 17:50        


Gubitaš američke kompanije Dženeral motors, nemački Opel, potvrdio je da namerava da okonča proizvodnju u fabrici u Nemačkoj do kraja 2014. godine.

Opel zatvara fabriku u Bohumu krajem 2014.

To je definitivno kraj. Od 2015. u Opelovim pogonima u Bohumu neće se više sklapati automobili.

Fabrika u Bohumu podignuta je 1962. godine zahvaljujući milionskim subvencijama, i mnogo godina je davala značajan doprinos regionu. Tokom sedamdesetih godina, Opel je u Nemačkoj imao veći tržišni udeo od Folksvagena, a tada je samo u Bohumu za kompaniju radilo 20.000 ljudi.

Zatim su "kola polako počela da se kreću nizbrdo", i kada je reč o udelu na tržištu i po broju zaposlenih.

Zatvaranje Opelovih pogona u Bohumu skupo će koštati Dženeral motors, jer će članovi sindikata učiniti sve kako bi za otpuštene radnike izvukli maksimum i za to će potegnuti sve pravne i političke mehanizme.

S obzirom na masivnu akciju sindikata, radnici Opela mogu računati na dobre otpremnine, koje će biti izračunate po formuli godine starosti puta broj godina provedenih na radu u fabrici puta mesečna plata podeljena sa 25.

Tako bi 45-godišnji radnik koji je u Opelu radio 25 godina i zarađivao 3.000 evra, mogao da dobije otpremninu od 100.000 evra. To znači da bi Dženeral motors mogao da za 3.200 radnika iz Bohuma isplati otpremnine u vrednosti od čak 480 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
opel GM general motors fabrika automobila automobilska industrija ekonomska kriza Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana